Nejlepší kávy 2022: zrnkové, mleté, instantní – Jak vybrat?

Káva nejlepsi-kavaje obecný termín pro nápoj, jehož základem je vyluhovaný obsah kávových bobů, ať už mletých nebo čerstvě rozdrcených. Tento obecný termín však v sobě ukrývá dělení, o kterých mnozí vědět nemusí. Dělení v sobě ukrývají detaily a rozdíly, díky kterým si člověk může najít ten nejužitečnější a nejlahodnější druh kávy . Jelikož i u kávy platí pořekadlo „sto lidí, sto chutí“, výběr té správné kávy je důležitý a smysluplný. Správný výběr kávy Vám může znásobit nejen Váš požitek z ní, ale napomůže Vám i tím, že si maximalizujete to, po čem mnozí „kávičkáři“ baží a neumí si představit bez toho život – řeč jde právě o kofeinu .

Kofein je neurostimulátor a je hlavním středem mnoha lidí, kupujících kávu. Díky kofeinu a jiným látkám obsaženým v kávě je člověk vnímatelnější, revitalizovaný či případně nastartovaný na pracovní den. Kofein je schopen výrazně zvýšit efektivitu ve fyzické práci, myšlení, ve zlepšení nálady, prokrvení organismu a pod. Káva je také plná antioxidantů, díky čemuž pravidelné pití kávy napomáhá nejen v boji proti volným radikálům, ale také v boji proti různým chronickým chorobám.

Náš test kávy vám představuje žebříček těch nejlepších káv, které najdete na trhu. Při výběru se neváhejte inspirovat.

Test – TOP 7 nejlepší kávy

 Název modeluHodnoceníPřibližná cena; Typ kávy 
1.Lavazza Top Class zrnková Káva 1000 g
kava Lavazza Top Class zrnková Káva 1000 g
95 %; 837 recenzí359 Kč; zrnková - směs Arabiky a Robusty
2.Lavazza Super Crema zrnková Káva 1000 g
kava Lavazza Super Crema zrnková Káva 1000 g
94 %; 521 recenzí349 Kč; zrnková - směs Arabiky a Robusty
3.Lavazza Qualitá Oro zrnková Káva 1000 g
kava Lavazza Qualitá Oro zrnková Káva 1000 g
95 %; 1347 recenzí299 Kč; zrnková - 100% Arabika
4.Tchibo Barista Espresso zrnková 1000 g
kava Tchibo Barista Espresso zrnková 1000 g
94 %; 101 recenzí289 Kč; zrnková - 100% Arabika
5.Lavazza Qualita Rossa zrnková 1000 g
kava Lavazza Qualita Rossa zrnková 1000 g
94 %; 633 recenzí279 Kč; zrnková - směs Arabiky a Robusty
6.Lavazza Crema e Aroma zrnková Káva 1000 g
kava Lavazza Crema e Aroma zrnková Káva 1000 g
95 %; 556 recenzí279 Kč; zrnková - směs Arabiky a Robusty
7.Dallmayr Prodomo mletá Káva 500 g
kava Dallmayr Prodomo mletá Káva 500 g
95 %; 98 recenzí159 Kč; mletá - 100% Arabika

Jak vybrat tu nejlepší kávu?

nejlepsi-kava2

Severovýchod Etiopie byl místem, kde byly pravděpodobně poprvé objeveny povzbudivé účinky kávy

1. Pití kávy: Požitek vs. „Energie“

Přestože je káva primárně využívána a vnímána jako nápoj pro nabuzení a připravení se na práci, existují lidé, kteří si potrpí na unikátních chutích různých druhů káv. Tito lidé se nesoustředí na obsah kofeinu , ale na bohatost chuti a aroma. Je proto třeba si priorizovat, jestli plánujete pít kávu spíše pro její přínos, než požitek. V případě nabuzení jsou kávy z kávovníku Robusta obecně tou nejsprávnější volbou, díky jejich vysokému obsahu kofeinu. Pokud si však chcete kávu vychutnávat, káva Arabica s bohatostí chutí a aroma bude tou správnější volbou.

POZOR: Káva nedodává tělu energii, jen stimuluje mozkovou aktivitu.

2. Arabica vs. Robusta

Každý zkušený „kávičkář“ si je plně vědom, že chuť kávy se může výrazně lišit v závislosti na druhu a značce. Důvodů pro tyto rozdíly je mnoho, ale v této sekci popíšeme blíže ten prvotní důvod, který má největší dopad na samotnou chuť – kávovníky.

Kávovník se dělí do dvou druhů – kávovník arabice a kávovník robusta . Kávové boby těchto kávovníků se liší svými chutěmi zejména kvůli podmínkám, kde rostou nejlépe. Důsledky těchto vlastností a aklimatizace na rozdílné podmínky mají dopad nejen na chuť, ale také na obsah kofeinu a jiných vlastností .

Káva Arabica

Pocházející z kávovníku arabského, káva vyrobená z bobů je znamenitá svojí unikátní chutí a zdravými vlastnostmi. Káva Arabica je oblíbeným výběrem i u lidí, kteří mají negativní asociace s kofeinem a omezují jej, případně se snaží postupně bojovat s tzv. kávou Arabica. kofeinovou závislostí. Kvůli striktním podmínkám a klimatickým změnám, kvůli kterým se plantáže Arabica znehodnocují, je káva arabica tím dražším druhem kávy .

Káva Robusta

Káva Robusta pochází z kávovníku se stejným názvem. Ten je na rozdíl od kávovníku arabského schopen vydržet v mnohem vyšším teplotním rozsahu a je úrodnější. Díky svému vysokému obsahu kofeinu, který je klasifikován jako insekticid, a tedy i výsledné hořkosti, je kávovník Robusta odolnější vůči chorobám a škůdcům.

Směsi

Na trhu se nacházejí kávové směsi mletých i zrnkových káv. Podstatou těchto směsi je vyrovnání chutí, sladkosti, aromat a jiných detailů, využívají se přitom různé poměry k dosažení přesných požadavků. Směsi jsou zajímavou alternativou pro lidi, kteří si již po dlouhá léta zakupovali tytéž druhy káv, případně si už prošli mnoha druhy. Jsou však vhodnou volbou i pro lidi, kterým nevyhovuje zemitá chuť Robusty a příliš jemná chuť Arabici.

3. Porovnání mezi kávami Arabica a Robusta

CHUŤ : Arabica je jasným výhercem . Díky své bohatosti na zdraví prospěšné látky a nižšímu obsahu kofeinu je káva Arabica chuťově rozmanitější, díky tomu si každý může přijít na to své, zvláště pokud máte rádi kyselejší, sladší, ořechové či květinové chutě. Robusta je svou chutí hořčí, připomíná spíše zeminu a lesy a nemá tak širokou škálu chutí.

CUKR : I káva obsahuje cukr, ten však naštěstí není příliš vysoký na způsobování problémů. Obsah cukru v kávě je však dostatečně vysoký, aby měl dopad na chuť kávy. Káva arabica je pro vyšší obsah cukru sladší a jemnější na rozdíl od hořké Robusty, jejíž hořkost je ovlivněna jak nízkým obsahem cukru, tak vysokým obsahem kofeinu.

KOFEIN : Robusta je hořčí i právě díky vyššímu obsahu kofeinu. Rozdíl v kofeinovém obsahu se může výrazně lišit v závislosti na poddruhu kávových bobů, jakož i způsobu přípravy (zalévání vroucí vodou, délka louhování, atd.), ale obecně je Robusta zhruba dvojnásobně bohatší na kofein v porovnání s arabicí (2,7% vs. 1,5% obsah kofeinu spadající na šálek kávy).

TIP: Kávy Robusta jsou kvůli svému vysokému obsahu kofeinu skvělou volbou pro právě pomalá rána, malátnost, pro restart dne či „nakopnutí“ do práce. Je však důležité poznamenat, že kofein ztrácí na síle čím více a čím častěji jej využíváte, a pro své vlastnosti může být návykový. Je proto doporučeno pít nápoje bohaté na kofein s mírou as rozvahou. Projevy závislosti na kofeinu, jakými jsou např. bolest hlavy či únava, mohou mít výrazně negativní dopad na jeho přínosy.

nejlepsi-kava3

Díky své bohatosti na zdraví prospěšné látky a nižšímu obsahu kofeinu je káva Arabica chuťově rozmanitější

4. Mletá káva? Zrnková káva? Kapsle? Instantní káva?

Při výběru kávy přichází v úvahu také podoba kávy, kterou využijete pro přípravu konečného nápoje. Všechny druhy káv s sebou nesou své plusy ale i minusy: některé jsou praktičtější a levnější, jiné jsou dražší, časově náročnější na přípravu a vyžadují dodatečná zařízení a údržbu.

Zrnková káva

V kávovém průmyslu je zrnková káva považována za královnu káv. Zachovává si své vlastnosti výrazně déle ve srovnání s jinými druhy káv a je svojí kvalitou zcela nahoře. Tomu však odpovídá i její cena, pro kterou si člověk bude muset doplatit, často výrazně vyšší ve srovnání s mletou kávou. Kávové boby je třeba před použitím zpracovat ať už mlýnkem nebo v kávovaru . Pro zachování všech chutí a aromat je nejlepší použít čerstvě pomletá kávová zrna.

Výhody ZRNKOVÉ kávy
+ Nesrovnatelná chuť a aroma. Díky zrnům jsou vlastnosti kávy po pražení téměř nedotčeny, díky čemuž zakoupením získáte tu skutečně pravou kávu.

+ Nekonečné množství chutí. Zrnková káva se může pyšnit velmi velkou rozmanitostí chutí. Ať už preferujete u kávy hořčí chuť, nebo jste zastáncem kávové kyselosti, případně máte rádi exotické „dozvuky“ chutí květin, při výběru kvalitní zrnkové kávy si určitě přijdete na své.

+ Široký výběr . Arabica, Robusta a dokonce i směsi těchto káv jsou v bohatém zastoupení a každý si najde to své. Od různé kyselosti, sladkosti či hořkosti po různé oříškové, zemité, květinové či ovocné chutě, zrnková káva si tyto chutě a aroma udržuje dlouhodobě.

Nevýhody ZRNKOVÉ kávy
Vysoká cena. Za kvalitní zrnkovou kávu ale i za zrnkovou kávu obyčejné kvality si člověk v porovnání s mletou připlatí.

Potřeba vlastnit mlýnek nebo alespoň mírně pokročilý kávovar . Zrna kávy je třeba před použitím pomlít, proto je nezbytné vlastnit minimálně mlýnek. To představuje dodatečné výdaje na to, aby si člověk mohl dopřát nejkvalitnější kávu.

Údržba. Kvůli mletí kávových zrn je zapotřebí pravidelné a včasné čištění ať už mlýnku nebo kávovaru.

TIP: Vyšší cena dělá ze zrnkové kávy skvělý dárek. Díky odolnosti vůči okolním podmínkám ji můžete uskladnit dlouhodoběji i pro vzácné návštěvy.

Mletá káva

Nejpopulárnějším a nejprodávanějším druhem kávy je právě mletá káva. Jednoduchost a nízké náklady na přípravu a koupi jsou jejími největšími plusy, díky které převyšuje všechny ostatní druhy káv. Lidová volba ve formě mleté kávy přichází s mnoha plusy a méně důležitými mínusy, což činí z mleté kávy oblíbenou volbu pro většinu domácností. Mletá káva je vhodná v případě, pokud vlastníte French press, Moka press, pákový kávovar nebo kávovar jakékoli kvality, ale postačí i rychlovarná konvice .

Výhody MLETÉ kávy
+ Zlatá střední cesta. Cena mleté kávy je obecně nízká. V porovnání se zrnkovou jde o levnější variantu, ale i v tomto případě se cena může výrazněji lišit.

+ Jednoduchá příprava. Praktičnost mleté kávy je v dnešní hektické době důležitou vlastností. Díky umletí pražených kávových bobů vzniká polotovar , který stačí zalít. Výsledkem je levně a rychle připravený kávový nápoj. Mletá káva je použitelná i v jiných zařízeních, jako například „ French press “ či v kávovaru.

+ Minimální údržba. Ať už si kávu zaléváte z rychlovarné konvice nebo využíváte při tom French press, po dokončení nápoje stačí jednoduše vypláchnout hrnek či french press a zbavit se usazeniny. Nepotřebnost kávovaru či mlýnku znamená, že údržba při používání mleté kávy je skutečně minimální.

+ Široký a cenově přístupný výběr . Zastoupení mleté kávy na trhu je pestré, může si ji pořídit skutečně kdokoli a pro náročnější jsou zde i prémiové mleté kávy.

Nevýhody MLETÉ kávy
Zvětralost. V případě mleté kávy dochází k částečnému znehodnocení kávy prakticky již za lisování. Zde se zmiňují zejména oleje, které se po mletí vytrácejí. Neadekvátní zpracování kávových plodů a jiným neprofesionálním manipulováním se může káva dodatečně znehodnotit.

Vystavení vlhkosti, plísním. V mleté formě může být celý mletý produkt vystaven nadměrné vlhkosti a plísním – mletá káva je vlhký produkt, bohatý na živiny a obvykle se nachází v teple, což plně vyhovuje tvorbě plísní. Zkušení výrobci si však dokáží poradit s plísněmi ještě během mletí a některá balení mohou mít uvnitř pohlcovače vlhkosti.

Nevýrazná chuť. Oproti zrnkové kávě, mletá káva výrazně zaostává v chuti a celkově v různorodosti chutí.

TIP: Zkonzumovat mletou kávu se doporučuje do několika dní po otevření, za 24 hodin po otevření se výrazně mohou vytrácet vlastnosti, které jsou zodpovědné za aroma a chuť. Zrnková káva si své vlastnosti zachovává výrazně déle.

TIP2: Skladovat kávu se nedoporučuje v chladničce, protože káva absorbuje vlhkost as tím i okolní aroma v tomto uzavřeném prostoru. Pozor na páry, teplo či sluneční záření. Nejlepší místa pro uskladňování jsou chladná, tmavá a suchá. Nádoby na kávu musí být schopny kávu izolovat od vnějších podmínek, nejlépe jsou skleněné či porcelánové nádoby nebo nádoby vyrobené z nereaktivního kovu. Pokud jsou nádoby přehledné, nesmí se klást na místa, kde dopadají sluneční paprsky.

Kapsle

Hermeticky uzavřené kapsle mají za cíl zjednodušit automatickou přípravu čerstvé aromatické kávy za pomoci kávovaru. Díky přesně odměřeným náplním se dosahuje stejné chuti, intenzity, aroma a podílu kofeinu.

Výhody KAPSLÍ
+ Širší výběr. I kávové kapsle mají širší výběr s různými chutěmi, aromaty a pod. Přestože nejsou stejně pestré ve výběru ve srovnání se zrnkovými či mletými, i u kapslí si člověk najde svou oblíbenou kávu.

+ Jednoduchost a rychlost. Na rozdíl od jiných druhů kávy, kávové tobolky není třeba připravit, stačí je jen vložit a připraví se stejným způsobem pokaždé.

Nevýhody KAPSLÍ
– Nekompatibilita s jinými kávovary. V případě vlastnění určitého druhu kávovaru si budete muset pravidelně zakupovat tytéž kávové tobolky. Nevýhodou může být i méně široký výběr u daného kávovaru.

– Vyšší cena na porci a potřeba kávovaru. Cena za balík kapslí může být v porovnání s mletou kávou dražší, záleží však na několika faktorech, jako je kvalita kávy, ale i množství porcí v balení – ekonomičtější balení mají vyšší počet porcí.

– Nelze je recyklovat. Recyklace může někoho zajímat více, někoho méně, přesto je recyklace středem pozornosti stále větší části obyvatelstva. Naneštěstí se kávové kapsle kvůli jejich složení recyklovat nedají a představují zátěž na životní prostředí.

Instantní káva

Instantní káva je vysušená mletá káva . Navzdory vysušenosti si instantní káva zachovává drtivou většinu živin, antioxidantů, vitamínů, a pod. Dochází však i k výraznějším rozdílům, jakým je například dvojnásobně nižší obsah draslíku, nižší obsah kofeinu, citelná přepraženost, fádní chuť, nízká kvalita použitých zrn Robusta, slabší a méně příjemné aroma.

Výhody INSTANTNÍ kávy
+ Cena. Díky využití méně kvalitních zrn a jednodušší logistice vzhledem k dehydratovanému produktu je instantní káva oproti jiným druhům káv častokrát levnější.

+ Jednoduchá příprava. Instantní káva je vysušený produkt, který je plně rozpustný a jednoduchým zalitím vařící nebo horkou vodou vznikne výsledný kávový nápoj, bez potřeby vlastnění kávovaru, french pressu a pod. Díky dehydratované kávě nezůstává žádná usazenina, což je dalším plusem – není třeba se zbavit usazeniny ani čistit části použitých zařízení.

Nevýhody INSTANTNÍ kávy
– Chuť a aroma. Vzhledem ke skutečnosti, že se v případě instantních káv využívají spíše méně kvalitní boby kávovníků Robusta, a také kvůli dodatečnému zpracování dochází ke ztrátě důležitých látek kávových bobů. Výsledkem je hořčí, citelně přepražená chuť a méně půvabné aroma.

Často kladené otázky a odpovědi o kávě (FAQ)

Je káva skutečně zdravá? Pokud ano, je i levná káva zdravá?

Zdravost kávy závisí na mnoha faktorech: na (pod)druhu kávovníku a tedy druhu kávy, kvality zpracování, správnosti přepravy i přípravy apod. Celkově je však odpověď vždy ano – na internetu se nacházejí kvanta výzkumů potvrzující pozitivní dopad bohatosti kávy na antioxidanty, lipidy a jiné látky, jakož i na kofein, který má vliv na náladu a soustředěnost I levná káva je zdravá, ale čím levnější kávový produkt, tím byly použity levnější přípravné procesy, způsob pečování o plantáž apod. Kvůli tomu se mohou ve skutečně levných kávach nacházet nadměrné úrovně plísní, karcinogenů, hliníku a jiných těžkých kovů, pesticidů apod.

Jaké existují alternativy ke kávě?

Pokud se nechcete zbavit kofeinu, jen chcete přejít na levnější, případně zdravější nápoje, skvělými alternativami mohou být právě čaje – Matcha, černý čaj, zelený čaj (50% nižší obsah kofeinu) a jiné. Pokud se však chcete odpoutat od kofeinu, alternativou může být Cappuccino, Maca, čekankový a jiné cereální nápoje.

Mohu znovu využít kávovou usazeninu mleté či zrnkové kávy? Má hodnotu?

Kofein má stimulační účinek i na samotné rostliny, proto může být užitečným doplňkem do Vaší zahrádky či květináčů. Pozor však na kyselost kávy, kterou využíváte.

Otázka: Jak lze maximalizovat potenciál kofeinu?

Odpověď: Stejně jako s vitamíny, i nadměrné množství kofeinu Vám může uškodit. Vzhledem k jeho stimulační schopnosti je kofein užitečným doplňkem, ale je třeba regulovat jeho přísun. Pro maximalizování účinků kofeinu je třeba, abyste následovali následující kroky:

Krok 1: Kávu pijte až hodinu po probuzení. Účinek kofeinu na Váš mozek je minimální v momentě, jak se probudíte úrovně stresového hormonu, takzvaného kortizolu , jsou 30-45 minut po probuzení na té nejvyšší úrovni . Kofein, který pomáhá s tvorbou adrenalinu, má velmi podobný účinek jako kortizol, z toho důvodu má téměř nulový dopad na Vaši produktivitu v první hodinu po probuzení. Pokud přesto všemu jsou účinky kávy citelné i okamžitě po probuzení, je třeba poznamenat, že v tomto případě se nejedná o účinek kofeinu, ale o závislost na kofeinu .

Krok 2: Naplánujte pití kávy. Kofein má poločas rozpadu cca 5 hodin, což znamená, že po pěti hodinách se z těla vyloučí 50% celkového kofeinu . To v praxi znamená, že Vaše druhá šálek kávy, by měl být strategicky načasován , jinak bude účinek opět minimální . Druhý šálek kávy by se mohl hodit, v závislosti na Vaší citlivosti na kofein, standardem by mohly být 3-4 hodiny po prvním šálku.

 Krok 3: Nepřehánějte to. Kofein funguje na stejném principu, jako léky na bolest, alkohol, stimulanty či drogy. Příliš vysoký přísun kofeinu v dlouhodobém horizontu způsobí závislost na kofeinu, čímž se vytvoří tolerance vůči němu a z toho důvodu bude mozek vyžadovat stále větší a častější přísun kofeinu, přesto budou účinky kofeinu kvůli závislosti minimalizovány. Proto, pokud plánujete využívat kávu i nadále kvůli přísunu kofeinu, je skutečně zapotřebí pít kávu s mírou.

Otázka: Chci si užívat kávu bez přívysokého přísunu kofeinu. Jaké jsou mé možnosti?

Odpověď: Bezkofeinové kávy jsou dostupné online i v obchodních řetězcích. Vzhledem k dodatečnému zpracování , které může probíhat v jiné zemi než je země původu bobů, je bezkofeinová káva ve srovnání se standardní kávou dražší , s čím je třeba počítat.

 

Ohodnoťte tento článek!
[Celkem: 2 Průměrně: 5]

Napsat komentář

Leave the field below empty!