Test TOP 7 nejlepších kávomlýnků 2020

test kavomlynkuKe kuchyňským pomocníkem, který se postarají o každodenní šálek chutné kávy patří kromě moderních kávovarů i mlýnky na kávu. Jejich primární funkcí je důkladné pomletí kávových zrn, přičemž se zachovává jejich kvalita a vůně. Na rozdíl od klasicky namleté kávy, která velmi rychle absorbuje vzduch, zoxiduje a výrazně ztratí na své chuti a vůni, kávová zrna jsou podstatně odolnější a trvanlivější.

Když je tedy budete mlít, ať už na mlýnku s elektrickým nebo ručním mlecím mechanismem, ihned pocítíte jejich pronikavou vůni a čerstvost. Vzhledem ke své funkci je tedy kávomlýnek vhodnou alternativou k drahému kávovaru se zabudovaným mlýnkem, který si však nemůže dovolit každý.

Pokud si tedy potrpíte na kvalitní kávu s čerstvě namletých zrn, mlýnek by ve vaší domácnosti rozhodně neměl chybět.

 Náš test kávomlýnků vám představuje žebříček těch nejlepších mlýnků na kávu, které najdete na trhu. Při výběru se neváhejte inspirovat.

 

Test – Top7 nejlepší mlýnky na kávu

 Název modeluHodnoceníPřibližná cena 
1.Sage BCG820
kavomlynek Sage BCG820
6 990 Kč
2.DeLonghi KG 520
kavomlynek DeLonghi KG 520
2 990 Kč
3.Krups GVX242
kavomlynek Krups GVX242
1 399 Kč
4.Hario Skerton
kavomlynek Hario Skerton
749 Kč
5.Hario Mini Mill Slim
kavomlynek Hario Mini Mill Slim
599 Kč
6.Bosch MKM6003
kavomlynek Bosch MKM6003
399 Kč
7.Bosch MKM6000
kavomlynek Bosch MKM6000
399 Kč

Jak si vybrat ten správný mlýnek na kávu?

Podle jakých kritérií si tedy vybrat nejlepší mlýnek na kávu, který splní všechny vaše očekávání?

Než se pustíme do konkrétních parametrů, pečlivě zvažte jak často, případně pro jaký počet lidí budete kávová zrna mlít. Rovněž kolik času plánujete strávit při mletí kávových zrn a v neposlední řadě, jak moc je pro vás důležitá vůně čerstvě namleté kávy. Tyto všechny atributy vám usnadní rozhodování se mezi ručním mlýnkem na kávu, nebo elektrickým.

1. Typy kávomlýnků

Jak jsme již výše naznačili na trhu si můžete vybrat z mlýnků s elektrickým a ručním mletím kávových zrn. Oba mají svá specifika.

Při ručních mlýncích se aktivně podílíte na mletí kávových zrn točením kličky, čímž uvedete do pohybu mlecí kameny uvnitř mlýnku. Během mletí uslyšíte praskání kávových zrn a celý tento proces se tak pro vás stane jakýmsi každodenním rituálem. Na víc se nemusíte bát přepálení kávových zrn, protože si rychlost mletí koordinujete vy. Výrazným omezením při ručním mlýnku může být ale delší doba mletí a fyzická únava zvláště pokud připravujete kávu pro více osob.

Elektrický mlýnek zas funguje převážně automaticky, jednoduše ho zapojíte do elektrické energie, nastavíte tloušťku, nebo požadované množství umleté kávy a za pár sekund se můžete těšit z výsledku. Je tedy vhodný spíše pro ty, kteří mají velkou rodinu, případně nemají dostatek času na zdlouhavější ruční mletí kávových zrn. Limitujícím faktorem v případě elektrického mlýnku může být včetně pronikavé vůně i riziko přepálení kávových zrn, zejména při ocelových mlecích kamenech, co se v konečném důsledku odrazí i na samotné chuti kávy.

2. Mlecí kameny vs. tříštivé nože

Způsob mlecího mechanismu ovlivňuje nejen rychlost mletí, ale i tloušťka a kvalita kávy. Některé elektrické a většina ručních mlýnků na kávu mele prostřednictvím mlecích kamenů. Ty mohou být ocelové nebo keramické, přičemž výhodou obou materiálů je rovnoměrné mletí kávových zrn. Na více při keramických mlecích kamenech se nemusíte bát přehřátí a tím i znehodnocení kvality kávy. Včetně materiálu nezapomínejte ani na velikost a konstrukci mlecích kamenů. Mlýnky s plochými mlecími kameny jsou levnější, avšak s menším výkonem a rychlejším opotřebením už po 350 kg kávy. Kónické mlecí kameny zas okouzlí svým výkonem a delší životností. Jsou tedy vhodné spíše pro ty, kteří potřebují umlít více kávových zrn za kratší čas.

Na trhu najdete i mlýnky, které melou kávová zrna pomocí tříštivých nožů. Zaujmou především nízkou cenou, univerzálním využitím například i na oříšky a rychlým výkonem. Ten však znamená v tomto případě velkou překážku, jelikož je častou příčinou přepálení kávových zrn a jejich nerovnoměrného mletí. Je tedy ideální do malých domácností na občasné použití.

3. Kapacita a velikost

Neexistuje žádná ideální velikost ani kapacita zásobníku. Pokud však plánujete připravovat jednu, dvě kávy denně, postačí vám menší zásobník s kapacitou cca 80 -90 g. V případě, že jste větší rodina doporučujeme mlýnky s kapacitou minimálně 200 g, které najednou rozdrtí dostatek kávy i pro hosty. Spolu s kapacitou zásobníku si nezapomeňte promyslet i umístění mlýnku na kávu, od čeho se bude dále odvíjet i jeho velikost a design. Na kuchyňskou linku se vejde větší, moderní elektrický mlýnek, který si ale vyžaduje připojení k elektrické síti, není tedy vhodný na cestování, či časté přenášení. Naopak malý, ruční mlýnek přenesete téměř kdekoliv bez nutnosti elektrické energie.

4. Nastavení tloušťky mletí

Závisí především na konkrétním druhu kávy. Při elektrických mlýncích si můžete nastavit tloušťku pomletých zrn nejen prostřednictvím páčky, ale u těch modernějších i pouhým stisknutím tlačítka na displeji. Elektrické mlýnky na kávu disponují hned několika stupni hrubosti, od 1 až po 20, 30, či 60 stupňů. Naopak, u ručních mlýnků si tloušťku mletí nastavujete mechanicky, prostřednictvím vzdalování a přibližování mlecích kamenů.

5. Design mlýnku

Může ovlivňovat, zejména pokud plánujete mlýnek umístit na viditelné místo, ať už v kuchyni nebo jídelně. Velmi elegantní, dýchající historií jsou ruční mlýnky na kávu vyrobené z kovu v kombinací s různými typy dřevin. Na víc, kromě jejich funkce mletí kávových zrn plní roli jsou i pěknou dekorací. Elektrické mlýnky jsou zase modernější, nejčastěji ze skla či nerezavějící oceli, hodí se tedy spíše do moderních domácností k nerezovým kuchyňským spotřebičem.

6. Funkce

Mezi rozhodující kritéria týkající se především elektrického mlýnku na kávu nepochybně patří jeho další funkce, které výrazně přispívají ke komfortu z užívání:

  • Znehodnocení kvality kávy u některých modelů předchází zabudovaný ochranný systém s elektrickým větráním, který se postará o to, aby se kávová zrna nepřipálily.
  • Velmi dobrou pomůckou je speciální ergonomický ovladač, jehož prostřednictvím si můžete nastavit tak délku mletí, jakož i přesné množství kávy, které se má semlít.
  • V domácnostech kde jsou děti se rozhodne sejde bezpečnostní zámek a speciální víčko, který dovolí spustit mlýnek pouze v případě, že je vše dostatečně uzavřené.
  • Oceníte i vyhrazený speciální prostor na elektrický kabel, díky kterému vám nebude překážet, či působit neesteticky na kuchyňské lince.

Přečítajte si: Jak vybrat kávovar? Test kávovarů

Jak správně čistit mlýnek na kávu?

Ať už se rozhodnete pro ruční nebo elektrický mlýnek na kávu, oba typy vyžadují pravidelnou péči ve formě důkladného pročištění minimálně každé dva týdny. Při mletí se uvolňují různé éterické oleje, které v kombinaci s nevymletými zbytky kávových zrn jsou živnou půdou pro různé bakterie a plísně. Ty se při mletí mohou dostat do kávy a znehodnotit její chuť a vůni. Nejlepším řešením je pravidelné čištění se speciálními čisticími granulemi, které stačí jednoduše vložit do mlýnku a umlít.

Po vymletí posledních kousků stačí už jen vložit pár kávových zrn na úplné dočištění zůstatků po granulích. Pokud nemáte k dispozici tzv. čisticí granule, můžete sáhnout i po pár zrnkách rýže, které také zbaví mlýnek nečistot.

Včetně 2 týdenního důkladného čištění netřeba zapomínat na čištění mlecího mechanismu po každém mletí, nejlépe vlhkým hadříkem, či jemným kartáčkem a čistou vodou.

Jakou tloušťku nastavit při mletí jednotlivých typech káv?

Druh kávy Stupeň mletí
Turecká káva nejjemnější mletí
Espresso jemné mletí
Mokka, espresso Středně jemné mletí
Chemex, Filtrovaná káva hrubé mletí
French Press, Cold brew nejhrubší mletí