Test TOP 15 nejlepších kol – 2021

test kolKola jsou dnes běžnou součástí velkého množství lidí, kteří mají rádi zdraví prospěšný způsob přepravy. Jsou jednoduché na ovládání, dokážou jet poměrně vysokou rychlostí a nepotřebují žádné pohonné látky. Vhodné jsou pro lidi všech věkových kategorií, kteří jsou aktivní a mají rádi sport. K tomu, abyste se však mohli jezdit na kole, nějaký model potřebujete. V případě, že vám doma chybí, vám rádi při výběru pomůžeme.

V dnešní době najdete na trhu velké množství kol. Odlišují se nejen tím, jak vypadají, ale také tím, jaké vlastnosti a funkce poskytují. Při jejich výběru je třeba sledovat jednotlivé parametry a to, k čemu je budete využívat. Výběr jízdních kol si můžete zjednodušit, pokud budete vědět, jak na to. Pojďme se společně podívat, co celý výběr a nákup obnáší.

Náš test jízdních kol vám představuje žebříček těch nejlepších kol, která najdete na trhu. Při výběru se neváhejte inspirovat.  

TOP 15 kol je rozděleno do tří kategorií podle hlavního dělení kol:

 

 

Test – TOP 5 nejlepší horské kola

 Název modeluHodnoceníPřibližná cena 
1.Ghost Kato Pro 2021
horske kolo Ghost Kato Pro 2021
24 999 Kč
2.Specialized Rockhopper Sport 2021
horske kolo Specialized Rockhopper Sport 2021
17 499 Kč
3.Ghost Kato Essential 2021
horske kolo Ghost Kato Essential 2021
15 999 Kč
4.Specialized Rockhopper 2021
horske kolo Specialized Rockhopper 2021
14 499 Kč
5.Ghost Kato Base 2021
horske kolo Ghost Kato Base 2021
13 999 Kč

Test – TOP 5 nejlepší jízdní kola

 Název modeluHodnoceníPřibližná cena 
1.Scott Speedster Gravel 2021
jizdni kolo Scott Speedster Gravel 2021
49 999 Kč
2.Cannondale Caad Optimo 1 2021
jizdni kolo Cannondale Caad Optimo 1 2021
37 999 Kč
3.Specialized Allez E5 Sport 2021
jizdni kolo Specialized Allez E5 Sport 2021
27 999 Kč
4.CTM Rein 2.0 2021
jizdni kolo CTM Rein 2.0 2021
11 999 Kč
5.CTM Stark 1.0 2021
jizdni kolo CTM Stark 1.0 2021
11 999 Kč

Test – TOP 5 nejlepší dětské kola

 Název modeluHodnoceníPřibližná cena 
1.GT Stomper Ace 2021
detske kolo GT Stomper Ace 2021
11 990 Kč
2.Woom 3 2021
detske kolo Woom 3 2021
9 990 Kč
3.Amulet 20 Tomcat 2022
detske kolo Amulet 20 Tomcat 2022
9 990 Kč
4.Galaxy Early Bird 2021
detske kolo Galaxy Early Bird 2021
6 990 Kč
5.Acra Dino 416U 2017
detske kolo Acra Dino 416U 2017
2 990 Kč
 

JAK VYBRAT TO NEJLEPŠÍ KOLO?

  1. PARAMETRY JÍZDNÍCH KOL

Nezkušený uživatel může hledat všeobecné parametry, kterých by se měl při výběru držet. Naopak, zkušení jezdci vědí, že kola je třeba nejprve rozdělit do jednotlivých skupin a následně sledovat parametry, které mají.

Kolo je poměrně komplikované, dá se dělit do mnoha skupin a podle různých typů využití. Proto je důležité nejprve zjistit, jaký potřebujete a teprve potom sledovat jednotlivé parametry.

  1. ROZDĚLENÍ JÍZDNÍCH KOL

Pojďme tedy na samotné dělení kol. Jak jsme zmínili, dají se dělit podle různých kategorií a způsobů využití. My si však vzpomeneme to hlavní a základní dělení. Kola se tak dělí na tři skupiny a to:

  • Horské
  • Silniční
  • Dětské

Každý typ má jiné parametry a je vhodný pro jiné využití. Proto si o každém typu povíme něco víc.

A) HORSKÉ KOLA

Horská kola, občas nazývaná také MTB (Mountain Bike) jsou jedny z nejpoužívanějších a nejoblíbenějších modelů. Jsou to modely s kvalitní a odolnou konstrukcí. Zpravidla se využívají na horách nebo na túrách po nerovném povrchu. Lidé je však často využívají také na cyklostezkách nebo trasách s delší vzdáleností.

Někteří tato kola používají také pro běžné jezdění po městě. Kolo to samozřejmě zvládne, ale pokud s ním neplánujete chodit do těžšího terénu, je zbytečné kupovat ho. Má funkce, které byste ve městě nevyužili.

horske kolo

Horská kola se dají dělit na další kategorie. Nejčastěji se dělí na: 

  • Modely s pevným rámem
  • Celoodpružené modely

Celoodpružené modely jsou do nerovných a těžkých terénů mnohem lepší. Mají odpruženou přední vidlici a rám. To umožňuje lepší používání například na kopcích nebo různých lesních stezkách.

Modely s pevným rámem jsou rovněž vhodné do terénu. Nejlepší jsou však pro lidi, kteří sjíždějí jednodušší trasy a nepotřebují kolo pro velmi náročné úseky.

horske kolo

 

Mezi hlavní parametry, které je důležité sledovat u horských kol, se řadí:

  • Odpružení
  • Materiál
  • Řídítka
  • Brzdy
  • Velikost kol
  • Pohlaví
  • Značka
  • Design
  • Příslušenství

Pojďme si o každém říct něco víc.

  1. Odpružení

Základním a jedním z nejdůležitějších parametrů horských kol je odpružení. Liší se nejen model od modelu, ale zejména od dvou základních typů, které jsme si výše vzpomněli. Modely s pevným rámem mají jiné odpružení než celoodpružené modely.

První typ má odpruženou jen přední vidlici. Právě proto je vhodný spíše pro jednodušší terény a občasné přesuny po městě. Díky tomu, že nejsou celoodpružené, jsou lehčí jak pro řízení, tak pro zvedání. Při ježdění na nich není cítit nerovný povrch, protože mají odpruženou přední vidlici. V tomto směru však mají celoodpružené modely navrch.

Celoodpružené modely mají odpruženou nejen přední vidlici, ale také tlumiče vzadu. Jsou proto vhodné do extrémních podmínek či dokonce pro závodní použití. Díky celotělovému odpružení necítíte při jízdě nerovný povrch. Tento model také redukuje nárazy. 

  1. Materiál

Materiál kola je stejně důležitý jako odpružení. Pokud je při výrobě použit kvalitní materiál, můžete si být jisti, že kolo toho zvládne mnohem více. Nemluvě o tom, že vám déle vydrží.

Třeba si však uvědomit i to, že některé materiály jsou těžší než ty druhé. Proto například u oceli musíte počítat s tím, že kolo bude o něco těžší než ten z hliníku.

Při výrobě horských kol se nejčastěji využívají:

  • Ocel – těžší, ale velmi odolný materiál vhodný i do extrémních podmínek
  • Hliník – lehký, ale ve srovnání s ocelí méně kvalitní materiál. Není tak pružný.
  • Karbon – považuje se za nejlepší materiál, který dnes na trhu naleznete. Je lehký, pevný a pružný. Je však třeba počítat s vyššími náklady.
  1. Řídítka

K tomu, aby se vám na kole dobře jezdilo, potřebujete správná řidítka. U horských kol se rozlišují dva základní typy a to:

  • Flat bar – mají mírný úhel a jsou vhodné zejména pro sportovce a závodníky
  • Rise bar – na rozdíl od flat bar jsou jemně prohnuté a vhodné pro volnočasové ježdění.
  1. Brzdy

Kvalitní horské kolo musí mít i kvalitní brzdy, které jej umí v případě potřeby zastavit. Nejčastěji se můžete setkat s:

  • Kotoučové brzdy – jsou běžným typem, který se nachází v mnoha horských kolech. Jedná se o brzdové destičky, které přiléhají na střed kola. Dělí se na dvě podskupiny:
    • Hydraulické kotoučové brzdy – jsou výkonnější a pokročilejší. Destičky se méně opotřebovávají.
    • Lankové brzdy – je třeba manuálně je seřídit, ale jsou levnější na výměnu.
  • Ráfkové brzdy – v tomto případě jde o špalíky, které přiléhají ke kolu. Nejčastěji se objevují jen u základních typů.
  1. Kola

Velikost kol ovlivňuje to, jak se umí kolo na terénu chovat a zda dokáže odolávat i těžšímu terénu. Dělí se do tří základních skupin a udávají se v palcích.

  • 26“ – menší kola jsou vhodná spíše pro jednodušší povrch. Na druhé straně, pro zkušenější a profesionálnější jezdce jsou vhodné, protože jsou obratnější a jednoduše se s nimi dělají různé skoky.
  • 27,5“ – tuto velikost lze považovat za zlatou střední cestu. Vhodné jsou nejen pro jednodušší, ale také pro náročnější terén. Na své si přijdou nejen pokročilí, ale také začátečníci.
  • 29“ – největší kola jsou také nejrychlejší a nejvhodnější pro nerovný a špatný povrch. Jednoduše ho zdolávají a poradí si s téměř vším.
  1. Pohlaví

Pohlaví je důležitým parametrem, na který není třeba zapomínat. Mužská kola mají jiný tvar a také velikost než ta ženská. Je proto třeba vybírat modely is přihlédnutím k tomuto detailu. Pokud byste jej vynechali, později by mohl dělat problémy.

  1. Značka

Značka je vedlejším, ale docela důležitým parametrem. Ovlivňuje cenu nejen u kol, ale u téměř každého jednoho výrobku. Na trhu dnes naleznete desítky známých i méně známých značek.

Pokud preferujete nějakou značku, klidně si vybírejte z její nabídky. Nezapomínejte však na zmíněné parametry a na to, že ne každý příliš drahý model znamená, že je ten nejlepší a poskytuje ty nejlepší vlastnosti.

  1. Design

Moderní horská kola jsou stylová a v různých barvách. Jejich design byste však nikdy neměli vybírat první. Právě naopak, měl by být jen příjemným dodatkem, který by vás neměl nijak při koupi ovlivnit.

Člověk si však často pořizuje právě ty výrobky, které se mu líbí a design proto často ovlivní to, co si koupíme. Myslete na to, že vzhled je sice důležitý, ale to, jak se vám bude na kole jezdit nijak neovlivní.

  1. Příslušenství

Příslušenství na kole by mělo být od jedné značky. Tak zaručíte tu nejpohodlnější a nejlepší jízdu. Nemluvě o tom, že když budete potřebovat něco na kole vyměnit, bude to mnohem jednodušší.

Příslušenství jako například pedály či převodovky by měly být z kvalitního materiálu. U základních a levnějších modelů se využívá plast. U dražších zase karbon či dokonce titan. Nezapomeňte na to, že materiál ovlivňuje celkovou hmotnost kola.

  1. Shrnutí

Horská kola jsou koly do horských a náročných terénů. Jsou stavěny tak, aby vyhověly i těm nejnáročnějším podmínkám. Na trhu je najdete zpravidla ve vyšší cenové kategorii, ale v případě, že chodíte rádi na túry nebo jezdíte po náročných trasách, se do nich rozhodně vyplatí investovat. Pokud však toužíte po kole pro městské využití, měli byste přejít na další kategorii, kterou jsou silniční kola. 

B) JÍZDNI KOLA

Zatímco v minulosti se využívala zejména horská kola a silniční byla v pozadí, dnes je všemu jinak. Lidé se stále více strání autu či autobusu a vybírají si více ekologickou cestu, kterou jsou silniční kola či koloběžky.

Přečtěte si také: Test elektrických koloběžek

jizdni kolo

Silniční kola jsou mnohem jednodušší než ta horská. Neposkytují tolik funkcí a možností, protože po cestě ve městě či mimo něj je ani nepotřebujete. Jsou vytvořeny tak, aby se vám na nich dobře sedělo a jezdilo.

Jak však již z jejich názvu vyplývá, jsou vhodné pro cestu, a ne pro nerovný terén. Můžete je s sebou vzít na cyklostezky, běžné cesty nebo do města. Jsou určeny pro dynamickou a ničím nerušenou rychlou jízdu.  

jizdni kolo

Při výběru je důležité sledovat parametry jako:

  • Materiál
  • Velikost rámu
  • Převody
  • Brzdy
  • Příslušenství
  • Značka
  • Design
  1. Materiál

Materiál je jeden z nejdůležitějších parametrů. Jen když je kvalitní, dokáže splnit vše, co od kola požadujete. A, stejně jako u horských kol, iu silničních platí, že čím je materiál kvalitnější, tím kolo vydrží déle.

Nejčastěji se využívá:

  • Karbon – dražší materiál, který je ovšem zlatou střední cestou. Je kvalitní, má nízkou hmotnost, pohlcuje vibrace a umí se přizpůsobit každému cyklistovi.
  • Hliník – největší výhodou hliníku je jeho nízká cena a poměrně dobrá přizpůsobivost. Není ovšem tak kvalitní jako jiné materiály. Po určité době používání se opotřebuje a kolo budete muset vyměnit.
  • Dural – v případě tohoto materiálu se jedná o slitinu hliníku, mědi a hořčíku. Je lehký, odolný a dokáže absorbovat vibrace. Jeho cena je přibližně mezi cenami za hliník a karbon.
  1. Velikost rámu

Velikost rámu se odvíjí od vás a vaší výšky. Označuje se v palcích a v obchodech specializovaných na kola se můžete setkat s velikostní tabulkou, která udává velikosti v rozmezí od S po XXL. Podle ní se můžete řídit a vybrat si to nejlepší kolo pro vás. 

  1. Převody

Silniční kola využívají běžné převody, se kterými jste se již rozhodně jak cyklisté setkali. Jedná se o převody 18, 20, 27 nebo 30. Kromě toho se můžete setkat iv jinými převodníky. Všechno však závisí na značce a modelu.

Převody nejsou tak výrazným a důležitým parametrem, jelikož kola se využívají zpravidla na jednoduchých terénech.  

  1. Brzdy

U brzd se setkáte se stejnými typy jako u horských kol. Jedná se o:

  • Kotoučové brzdy – běžný typ, nejčastěji používaný na kolech.
  • Ráfkové brzdy – špalíky, které přiléhají ke kolu. Nejčastěji se objevují jen u základních typů. Jsou nenáročné na údržbu a nazývají se také V-brake nebo véčkové brzdy.
  1. Příslušenství

K silničnímu kolu umíte najít i různé příslušenství. I zde platí, že by mělo být od stejné značky a kvalitního materiálu. Vydrží vám déle a jednotlivé součástky se vám budou kupovat snadněji.

  1. Značka

Značka často ovlivňuje cenu. Pokud si za kolo nechcete zbytečně připlatit, tak byste se neměli orientovat na drahé a světové značky. Často platíte spíše za jméno než za kvalitu kola. Samozřejmě není to pravidlem.

  1. Design

Design není tak důležitý parametr, ale často ovlivňuje koupi. Myslete na něj až po zvážení všech ostatních zmíněných parametrů. Většina jízdních kol je však stylová a poskytuje buď jednobarevný nebo zajímavý design.

  1. Shrnutí

Silniční kola jsou určena k ježdění po rovném terénu. Jsou proto jednodušší a často i levnější. Při jejich výběru nezapomeňte na základní parametry, které jsme zmínili. Mohou vám pomoci vybrat ten nejlepší model, na kterém se vám bude skvěle jezdit. Pokud potřebujete kolo pro své dítě, přejděte v článku níže. 

C) DĚTSKÁ KOLA

Poslední, třetí základní kategorií, do které se kola dělí, jsou dětská kola. Jedná se o velmi oblíbený typ, po kterém sahají mnozí rodiče. Děti je třeba orientovat na sport již od nízkého věku a kola jsou jedním z nejlepších řešení. Poskytují dětem prostředek pro přepravu, zábavu na dlouhé letní dny a spoustu dalšího.

detske kolo

Při výběru dětského kola bychom mohli mluvit o více parametrech, na které je třeba dívat. Nejdůležitější jsou však tyto tři:

  • Velikost
  • Materiál
  • Jednotlivé komponenty
  1. Velikost

Velikost kola je tím nejdůležitějším parametrem vůbec. Důvod je ten, že dítě potřebuje kvalitní kolo, na kterém udrží rovnováhu, dobře se mu bude na něm sedět a dosáhne nohama na zem. Zpravidla se udává pravidlo, že dítě by mělo mít po obkročení kola alespoň 5 cm mezi horním rámem a rozkrokem.

Příliš velké kolo bude dělat problém s nasednutím i sesednutím. Malé kolo by dělalo problémy ještě větší.

Následně, po koupení kola, je ještě rozhodujícím faktorem i nastavení sedadla. To by mělo být nastaveno tak, aby dítě dosáhlo špičkami nohou na zem.

Velikost kola se udává v palcích a v obchodech specializovaných na kola často naleznete orientační tabulku. Ta vám může pomoci při správném výběru. Zpravidla však platí, že:

  • 12″,14″ a 16″ modely jsou nejmenší a vhodné pro děti od 2 do maximálně 8 let. Brzdění je nejčastěji způsobem, že dítě zabere pedály dozadu. Nenachází se zde přehazovačka.
  • 20“ modely jsou vhodné pro větší děti od 7 do 10 let. Tato kola již mají přehazovačku a pákové brzdy.
  • 24″, 26″ modely jsou největší, jaké v dětské kategorii naleznete. Jsou podobné těm klasickým, pro dospělé. Mají ruční brzdy, přehazovačku, a dokonce i odpružení.
  1. Materiál

Materiál dětských kol je velmi podobný jako u horských kol. Nejčastěji se používá:

  • Hliník – jeden z nejvhodnějších materiálů pro děti. Je levný, lehký a pružný. Skvěle se s ním manipuluje. Důležité je ovšem myslet na to, že hliník není tak kvalitní. Bude jej třeba vyměnit. Na druhou stranu děti rychle rostou a kola bude třeba po určitém věku tak jako tak vyměnit.
  • Karbon – tento materiál je jeden z nejdražších, ale přitom nejkvalitnějších. Je lehký, odolný a pružný. Vhodný je pro každé dítě.
  • Ocel – není až tak vhodná pro menší děti, protože kolo je příliš těžké. Dětem by se s ním mohlo špatně manipulovat. Tento model je ovšem velmi odolný a vydrží dlouhá léta.

Materiál vždy dobře zvažte. Měl by být lehký a pružný, aby se na kole dítěti dobře jezdilo. Vyhněte se příliš těžkým modelům.

  1. Jednotlivé komponenty

Tak jako u horských a silničních, tak iu dětských platí jednoduché pravidlo a to, že jednotlivé komponenty by měly pocházet od jednoho a téhož výrobce. Nejlepší od výrobce samotného kola.

Příslušenství by mělo být také z kvalitního materiálu. Plast umí děti jednoduše zlomit, proto se mu vyhýbejte. Sáhněte spíše po jiném materiálu. Vyhněte se však i oceli, ta je zase těžká.

  1. Shrnutí

Dětská kola by měla splňovat zejména parametr velikosti a váhy. Dítěti se na kole musí dobře sedět, mělo by dosáhnout na zem a také by se mu s kolem mělo dobře pohybovat. Právě proto se zaměřte na kvalitní, ale přitom lehký materiál, který bude odolný vůči pádům.

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

Jaký je rozdíl mezi horským a silničním kolem?

Horská kola jsou určena ke sjíždění náročných tras. Mají velké množství funkcí, jako například odpružení, desítky převodů a podobně, aby usnadnily celé ježdění. Naopak, jízdní kola na něco takového vhodná nejsou. Jsou dynamické a rychlé, ale na druhé straně jednoduché. Poskytují jen pár převodů a zpravidla nejsou tak odolné.

Vyplatí se investovat stovky eur do kola? 

Pokud ho plánujete využívat pravidelně, tak rozhodně ano. Silniční kola bývají levnější než horská. Když však chodíte neustále na túry a nebojíte se nerovného terénu, rozhodně do kola investujte. Vyplatí se vám to.

Kolik stojí horské kolo?

Cena kvalitního horského kola se odvíjí od řady parametrů. Některé stojí 300 – 400 €. Některé 3 000 – 4 000 €. Právě proto je při výběru důležité sledovat, co model poskytuje, jaké vlastnosti má az čeho je vyroben.

Dají se kola dělit ještě do dalších kategorií?

Ano dají. Jsou to však většinou podkategorie těch, které jsme zmínili v článku. Patří sem například městská kola, která by se dala zařadit do kategorie silničních. Následně elektrokola či BMX.

Jaká je nosnost kol?

Nosnost městských kol bývá do 120 kilogramů a horských 140 kilogramů. U dětských je to 50 kilogramů. Samozřejmě najdete také vyšší váhové kategorie. Při výběru je třeba sledovat, jakou váhu kolo unese.

Jaká je hmotnost kol?

Ani tento parametr nelze odpovídat obecně. Zpravidla však mají horská a silniční kola pro dospělé kolem 13 – 15 kilogramů. Vyšší hmotnost by vám mohla dělat při jízdě na kole problémy.

Jak si nastavit správnou výšku sedáku?

Když si vyberete kolo, důležité je nastavit si správnou výšku sedáku. To si nastavte tak, abyste po usednutí na něj dosáhli špičkami na zem. Z kola se vám bude dobře sesedat a naopak i nasedat. K sedadlu je důležité správně nastavit řídítka. Neměli by být příliš nízko, abyste se při ježdění nehrbili.

ZÁVĚR

Každé kolo je jiné. Liší se od sebe nejen tím, jak vypadají, ale také svými vlastnostmi, hmotností, výškou, koly či příslušenstvím. Při výběru sledujte každý detail a jednotlivé modely srovnávejte. Pokud plánujete do kola investovat, váš výběr by měl být promyšlený. Klidně kolo vybírejte i několik dní. Vše si promyslete a až následně uskutečněte koupi. Vyhnete se tak nepromyšlenému a příliš rychlému nákupu.

4.9/5 - (7 votes)

Leave a Reply