Test TOP 7 nejlepších vinoték 2020

test vinotekK moderním, funkčním, ale i estetickým domácím spotřebičům nepochybně patří chladnička na víno, tzv. vinotéka. Pro milovníky vín je výbornou alternativou k vinné sklepě ve srovnání, s níž je podstatně menší a praktičtější. Mezi její hlavní funkce patří uchovat víno v správné teplotě a vlhkosti delší dobu bez toho, aby ztratilo na své kvalitě.

Pevná konstrukce vinotéky sestávající z kovového rámu ve nitru, kterého se nachází tvrdé sklo s UV filtrem chrání víno před světlem, nepříjemnými zápachy, oxidací a poskytuje tak vhodné podmínky nejen na jeho uschování, ale i zrání. Díky vnitřnímu podsvícení jednotlivých polic na vinotéka se hodí tak do kuchyně, jakož i do obývacího pokoje, kde bude zároveň hezkým interiérovým doplňkem.

 Náš test vinoték vám představuje žebříček těch nejlepších vinoték, které najdete na trhu. Při výběru se neváhejte inspirovat.

 

Test – TOP 7 nejlepší vinotéky

 Název modeluHodnoceníPřibližná cena 
1.HAIER WS171GA
vinoteka HAIER WS171GA
21 990 Kč
2.Dunavox DX-46.128DK
vinoteka Dunavox DX-46.128DK
16 990 Kč
3.DUNAVOX DX-30.80DK
vinoteka DUNAVOX DX-30.80DK
13 990 Kč
4.HAIER WS 59GAE
vinoteka HAIER WS 59GAE
12 990 Kč
5.HAIER WS 32GAE
vinoteka HAIER WS 32GAE
9 990 Kč
6.Candy CWC 150
vinoteka Candy CWC 150
4 990 Kč
7.Philco PW 12 F
vinoteka Philco PW 12 F
3 990 Kč

Jak si vybrat tu správnou vinotéku ?

Podle čeho vybrat tu nejlepší vinotéku? Které parametry jsou při jejím koupi rozhodující?

Podobně jako u jiných domácích spotřebičů, i v případě chladničky na víno byste si měli nejdříve promyslet všechny vaše očekávání. Jaké množství vín do ní plánujete ukládat? Preferujete jeden druh vína, nebo více druhů? Kde plánujete vinotéku umístit? Potrpíte si výhradně na funkčnost, nebo i na design?

  1. Typ vinotéky a klimatická třída  

Při výběru vinotéky se setkáte s dvěma základními typy, volně stojící a vestavěnou vinotékou, která je součástí kuchyňské linky. Výhoda tohoto typu spočívá zejména v tom, že vidíte pouze její přední část, boky a zadní část jsou v obklopeni ostatních spotřebičů. Je tedy ideální na vyplnění prázdného místa v kuchyňské lince. Pokud již v kuchyni nemáte prostor na další spotřebič, sáhněte po volně stojící vinotéce, jejíž výběr však musíte přizpůsobit teplotě místnosti kde bude umístěna.      

Vinotéky s klimatickou třídou SN mohou být umístěny v místnosti s teplotou od + 10 do 32 ° C. Vyšší teplotu +16 až 32 ° C si vyžadují vinotéky s označením N, + 18- 38 ° C vinotéky ST a nejvyšší teplotu si vyžaduje klimatická třída T +18 – 42 ° C. Včetně teploty místnosti však netřeba zapomínat ani na design volně stojící vinotéky a kvalitu použitých materiálů. Obzvláště v případě, pokud se ji rozhodnete umístit na viditelné místo, například do obývacího pokoje. 

  1. Jednozónová vs. vícezónové vinotéky

Jedním ze základních kritérií, nad kterým byste se měli zamyslet je počet zón kterými chladnička na víno disponuje. Cenově nejdostupnější jsou jednozónové vinotéky, ty jsou určeny k uskladnění pouze jednoho druhu vína, protože nastavená teplota je stejná pro všechny poličky. Pokud tedy preferujete více druhů vína, vinotéka s jednou zónou vám rozhodně nebude stačit.

Doporučujeme tedy sáhnout spíše po minimálně dvouzónové vinotéce, která vám umožní nastavit dvě různé teploty tak pro červené, jakož i bílé víno. Nejuniverzálnější, avšak cenově nejdražší jsou vícezónové vinotéky, které poskytují minimálně tři a více nastavitelných teplotních pásem. Do jedné poličky tak můžete dát červené víno, do druhé bílé, do další šumivé, či archivní víno, přičemž každé bude mít specifickou teplotu a vlhkost, kterou potřebuje.  

  1. Kapacita vinotéky

Znamená objem litrů, nebo počet lahví, které se do lednice na víno vejdou. Pokud neplánujete uchovávat velké množství vín, spíše jen pár druhů na speciální příležitosti, postačí vám vinotéka s kapacitou 38 až 40 lahví, samozřejmě na trhu najdete i podstatně větší vinotéky určené pro více než 190 lahví, které jsou ale vhodné spíše pro nadšené sběratele, nebo do podniků.  

Od kapacity vinotéky se odvíjí i počet polic, přičemž do jedné širší police se vejde až pět lahví. Celkový počet polic se pohybuje minimálně od 3 až po 15 a více polic v závislosti od jejich výšky. V souvislosti s policemi netřeba zapomínat ani na jejich materiál, chromované poličky jsou sice levnější, avšak ve srovnání s dřevěnými v udržování správné vlhkosti podstatně zaostávají.

  1. Chlazení vína

Je zajišťovány ekologickým termoelektrickým článkem, nebo výkonným kompresorem. Oba typy mají své výhody i nevýhody. Z pohledu nižší spotřeby elektrické energie a vyššího výkonu jednoznačně vítězí vinotéka s chlazením prostřednictvím kompresoru. Tyto vinotéky jsou však podstatně dražší a hlučnější, v domácnosti s malými dětmi by tak mohly být překážkou, zejména pokud běží celých 24 hodin denně.

Vinotéky s termoelektrickým článkem jsou zas levnější a podstatně tišší, avšak výkonem výrazně zaostávají. Nepotěší ani spotřebou elektrické energie, která je podstatně vyšší než u vinoték s kompresorem.   

  1. Spotřeba elektrické energie

Podobně jako klasická chladnička na potraviny, i chladnička na víno funguje neustále, tj 24 hodin, 7 dní v týdnu. Pokud tedy chcete co nejvíce financí ušetřit, rozhodně si nezapomeňte zkontrolovat energetický štítek s příslušnou energetickou třídou do níž daný typ vinotéky spadá. K nejúspornějším modelům s minimálními provozními náklady patří vinotéky energetické třídy A ++, A +, A a B.            

Při některých vinotékách najdete i konkrétní spotřebu elektrické energie v kW, optimální spotřeba elektrické energie se pohybuje okolo 0,5 Kw za 24 hodin, avšak čím je nižší tím lépe. K výraznému snížení elektrické energie může u některých modelů dopomoci i chlazení prostřednictvím zmíněného kompresoru, zda nižší teplota místnosti s vinotékou.

  1. Funkce

Včetně možnosti regulace teploty jednotlivých polic u více zónových vinoték stojí za pozornost i další funkce, které přispívají nejen k zachování kvality vína, ale i ke komfortnějšímu používání samotné vinotéky.

Antibakteriální ochrana je jednou z nejdůležitějších funkcí chladniček na víno, protože ho chrání před napadením škodlivými bakteriemi.

Chuť vína ovlivňují i různé zápachy, které se dostanou do vinotéky. Z tohoto důvodu je dobré, pokud vinotéka disponuje filtrem vzduchu ( AirFresh filtr) který eliminuje nepříjemné zápachy a spolu s uhlíkovým filtrem zajišťuje neustálý přívod čerstvého vzduchu .     

Dotykové světlo (touchLight) zas zařídí automatické rozsvícení vnitřního prostoru vinotéky už při dotčeni se ručky na otevírání.

Velmi praktickou pomůckou je speciální přihrádka na karafu s vínem, díky níž si můžete váš oblíbený nápoj vypít ve stejné kvalitě jako jste si ho odložili i o několik hodin.  

Pokud jste milovníkem dokonale vychlazeného vína při koupi dbejte na to aby daný model disponoval funkcí superchlazení prostřednictvím níž dokážete rychle snížit teplotu ve vinotéce na minimum a o pár minut se už můžete těšit na sklenici dobře vychlazeného vína.

Co byste měli před samotným používáním vinotéky vědět?

Na to, aby si víno zachovalo svou kvalitu co nejdéle je nezbytné nastavit správnou teplotu ve vinotéce. Každý druh vína je však specifický a vyžaduje si jiné teplotní podmínky. Na základě toho vám přinášíme přehled optimálních teplot pro jednotlivé druhy vín:

Druh vína optimální teplota uložení
Červené víno zralé 16 až 18 ° C Horní část vinotéky
Červené víno mladé 14 až 16 ° C Horní část vinotéky
Bílé víno suché 9 až 11 ° C  Střední / spodní část
Bílé víno sladké 7 až 9 ° C Střední / spodní část
Šumivé víno a šampaňské 4 až 6 ° C  Spodní část vinotéky

Vedle správné teplotě dbejte i na to, aby se víno vždy dotýkalo korku, pokud by byl korek suchý víno oxiduje a ztrácí na kvalitě. Také dlouhodobě nevystavujte víno umělému světlu a slunečnímu záření.    

Jak se správně starat o vinotéku?  

Pro správné fungování vinotéky je důležité ji alespoň jednou za půl roku důkladně vyčistit. Před samotným čištěním odpojte vinotéku z elektrické energie a vyjměte všechny lahve vína. Následně namočte hadřík do čisté, vlažné vody smíchané s dvěma čajovými lžičkami sody sody a opatrně omyjte police, kolejničky a další části. Nezapomeňte ani na její dno a vnější části. Po umytí ji nechte uschnout, zapojte do elektrické energie, nastavte správnou teplotu a poklademe zpět do polic jednotlivé lahve vína.