Test TOP 7 nejlepších litinových pánví 2022

test litinovych panviV každé kuchyni včetně kuchyňských spotřebičů, hrnců a nádobí nesmí chybět ani pár kvalitních pánví. Vybrat si můžete z různých materiálů, od teflonových až po keramické či litinové pánve. Právě ty se v současnosti těší velké oblibě a zastávají čestné místo v nejedné domácnosti. Už jejich samotný název naznačuje, že jsou vyrobeny z litiny, tedy materiálu, který se vyznačuje vysokou odolností, dlouhou životností a výbornou tepelnou vodivostí.

V porovnání s jinými materiály litinové pánve mají na povrchu výhradně litinu, žádné jiné materiály různých chemických sloučenin. Vzhledem k této skutečnosti je litinová pánev odolná i při vysokých teplotách a neuvolňuje žádné toxické látky. Vysoká rezistence vůči mechanickému poškození a ostatní charakteristické vlastnosti litiny se ale podepsali pod její poměrně vyšší cenu a váhu. Pro některé hospodyňky tak může být pánev těžká a manipulace s ní fyzicky náročnější.

Přesto však zůstává velmi oblíbená i díky svému univerzálnímu využití, ať už na grilování, dušení, smažení, nebo dokonce zapékání. Právě s výběrem té pravé litinové pánve pro vás, vám pomůžeme v tomto článku.

 Náš test litinových pánví vám představuje žebříček těch nejlepších litinových pánví, které najdete na trhu. Při výběru se neváhejte inspirovat .

Test – TOP7 nejlepší litinové pánve

 Název modeluHodnoceníPřibližná cena 
1.Lodge Litinová 30cm
litinova panev Lodge Litinová 30cm
1 690 Kč
2.Lodge Litinová 26cm
litinova panev Lodge Litinová 26cm
1 190 Kč
3.Orion litinová pr. 30 cm
litinova panev Orion litinová pr. 30 cm
569 Kč
4.Orion Wok litinová 30 cm
litinova panev Orion Wok litinová 30 cm
549 Kč
5.Orion litinová 25 cm
litinova panev Orion litinová 25 cm
479 Kč
6.Lamart LT1063 LITINA Iron 24cm
litinova panev Lamart LT1063 LITINA Iron 24cm
269 Kč
7.Orion litinová 16 cm
litinova panev Orion litinová 16 cm
249 Kč

Jak si vybrat tu nejlepší litinovou pánev?

V úvahu byste měli brát určitě několik kritérií, které rozhodují o kvalitě a použitelnosti litinové pánve. Při výběru litinové pánve se dívejte na pět hlavních parametrů, kterými jsou: typ litinové pánve, rozměry, druh a velikost, materiál rukojeti a cena.

  1. Typ litinové pánve
    Před samotnou koupí si zvažte, na co budete danou pánev používat, případně pro kolik osob vařit. Klasické litinové pánve vzhledem ke své rozměry, hloubku a kulatý tvar jsou vhodné tak na smažení, jakož i dušení, či přípravu placek a palačinek. Pokud však často vaříte omáčky nebo asijské jídla, rozhodně sáhněte po litinové pánvi s hlubším dnem, tzv. Woku . Pro milovníky šťavnatých pokrmů a grilované zeleniny je ideální grilovací pánev z litiny čtvercového tvaru s mřížkami na spodní části. Na zapékání v troubě slouží zapékací litinová pánev převážně obdélníkového tvaru, která však není vhodná pro dušení, smažení či grilování, ale výhradně na zapékání.
  2. Rozměry litinové pánve
    Pokud již máte promyšlený konkrétní typ litinové pánve nezapomeňte ani na její velikost. Na vaření v dvoučlenné domácnosti vám postačí i menší pánev s rozměry 20-24cm. Tato velikost vám postačí na smažení či dušení krájené zeleniny. V případě, že vás je v domácnosti více a plánujete na pánvi vařit i omáčky, připravovat různé pokrmy sáhněte po litinové pánvi s rozměry 26-30cm , která je ještě stále poměrně lehká a dobře uchopitelná. To se ale nedá říct o větších litinových pánvích s velikostí 32-40 cm, na kterých sice dokážete upéct i větší jídla, avšak ve srovnání s předchozími jsou podstatně těžší uchopitelné.     
  3. Druh a velikost hořáku
    Největší výhodou litinových pánví je jejich ocelové dno vhodné tak na elektrický, plynový sporák, jakož i na indukční varné desky. Vedle toho však nelze zapomínat ani na velikost jednotlivých hořáků. Ty by měly být přibližně stejně velké jako je samotná pánev. Pokud bude pánev menší než samotný hořák, bude docházet k úniku tepla a tak zbytečné ztrátě energie. V případě zas příliš velké pánve a malého hořáku, budete muset pánev déle nahřívat a teplo se rovnoměrně nerozloží po celém jejím obvodu. Doporučujeme tedy nejdříve změřit velikost hořáků a následně podle nich vybrat vhodnou litinovou pánev.
  4. Materiál rukojeti
    Dušení, smažení či grilování surovin na litinové pánvi nemusí být vždy dostačující. Příprava jídla si častokrát vyžaduje i jinou tepelnou úpravu, například zapečení v troubě. Nejlepší tedy je pokud má pánev rukojeť odolnou vůči vysokým teplotám. Některé litinové pánve mají rukojeti z dřeva, které jsou určitým způsobem pohodlnější a estetičtější, třeba si však uvědomit, že je nelze vložit do trouby. Včetně materiálu nezanedbejte ani délku a tloušťku rukojeti, ta správná pánev vám musí dokonale sedět v ruce. Nemějte obavy si případně na pánev položit i nějaký předmět a tak manipulovat s pánví.
  5. Cena
    Litinové pánve nepatří mezi nejlevnější, vzhledem však na jejich životnost a charakter se rozhodně vyplatí do nich investovat. Nenechte se tedy zlákat levnými, necertifikovanými pánvemi, které nabízejí prodejci na poutích či jiných akcích. Sáhněte raději po dražší, ale ověřené klasice, nejčastěji původem ze Švédska.

Výhody litinové pánve

  • Vhodná na všechny typy sporáků včetně indukčních varných desek
  • Výborná tepelná vodivost, udržuje teplo po celém obvodu pánve
  • Nepřilnavý povrch bez chemických sloučenin
  • dlouhodobá životnost
  • Mechanická odolnost, možnost používat na všechny druhy kuchyňského náčiní
  • Zdraví prospěšná, možnost používat i bez přidání tuku

Nevýhody litinové pánve

  • Těžší hmotnost, fyzicky náročnější manipulace
  • Náchylná na korozi
  • Vyšší cena v porovnání s pánvemi z jiného materiálu
  • Nemožnost mýt v myčce nádobí
  • Nutná pravidelná péče, vypalování

Jak správně pečovat o litinovou pánev? 

Před tím než litinovou pánev začnete používat je nezbytné ji vypálit. Pánev nejdříve důkladně po všech stranách potřete, nejlépe slunečnicovým olejem. Následně pánev vložte dnem vzhůru do vyhřáté trouby na 175 stupňů a nechte ji v ní alespoň 20 minut, dokud se všechen olej nevypaluje. Po vytažení nechte litinovou pánev pár minut vychladnout a až potom můžete setřít přebytečný olej, nejlépe suchou papírovou kapesní. Takto vypálená litinová pánev bude připravena k použití. Po použití již nemusíte podruhé pánev vypalovat, stačí očistit proudem horké vody bez saponátu a důkladně vysušit, abyste předešli nepříjemné korozi. V případě, že po nějakém čase pánev začne rezavět nemusíte se bát, jemným kartáčkem odstraňte rez a opět vypalte.

Ohodnoťte tento článek!
[Celkem: 7 Průměrně: 4.7]

Napsat komentář

Leave the field below empty!