Test TOP 7 nejlepších remosek – 2024

test-remosekRemoska je přenosný a všestranný kuchyňský spotřebič . Je to však zejména vysoce efektivní pomocník, který s jistotou můžete považovat za investici a ne jakousi nadbytečnou koupi, kterou byste využili jen čas od času. Remoska je kuchyňský spotřebič kombinující vlastnosti pánve a hrnce a právě to je hlavní myšlenkou za vytvořením remosky. K tomu je zároveň přidáno elektrické napájení, za jehož pomoci remoska hřeje, vaří, dusí, peče ale i griluje. To vše je remoska schopna zvládnout s velmi účinnou elektrickou spotřebou, díky které ušetříte na energii.

Tento kvalitní kuchyňský spotřebič ovšem dokážete využívat nejen doma v kuchyni. Díky jeho přenosnosti a elektrickému napájení je remoska skvělým zdrojem teplých pokrmů, které si můžete připravit na koleji, v pronajatém bytě, na chatě, rybaření, při stanování mimo civilizaci apod., využívající přitom napájení z autobaterie, se kterým je remoska plně kompatibilní.

Náš test remosek vám představuje žebříček těch nejlepších remosek, které najdete na trhu. Při výběru se neváhejte inspirovat.

Test – TOP 7 nejlepší remosky

Název modeluHodnoceníPřibližná cena
1.Remoska D51F/10 2l Dua Glass
remoska Remoska D51F/10 2l Dua Glass
3 299 Kč
2.Remoska Tria T41
remoska Remoska Tria T41
3 299 Kč
3.Remoska Prima P32F
remoska Remoska Prima P32F
2 699 Kč
4.Remoska Prima P31F
remoska Remoska Prima P31F
2 499 Kč
5.Remoska Classic R21F
remoska Remoska Classic R21F
2 499 Kč
6.Remoska Prima P32
remoska Remoska Prima P32
2 499 Kč
7.Remoska Prima P31
remoska Remoska Prima P31
2 299 Kč

Jak vybrat nejlepší remosku?

Výběr remosky není příliš složitý, v úvahu spadají zejména jen několik kategorií, ale přece jen je lepší vyznat se v daném tématu ještě předtím, než se rozhodneme utratit peníze. Právě proto níže můžete najít, jaké vlastnosti remosek byste měli zvážit a jakým se vyhnout v případě, že vaše nároky nebudou vyžadovat určité vlastnosti remosek.

Remoska, pečenka nebo elektrická pánev?

Úspěchu konceptu československé remosky si všimly i jiné firmy, které si jako odpověď na poptávku po takových přenosných elektrických troubách vytvořily své vlastní elektrické spotřebiče, případně se rozhodli zrestartovat produkci svého vlastního výrobku – jmenovitě se jedná o pečenku od firmy ETA. Z pohledu design ua fungování jsou obdoby remosek velmi příbuzné, ale mají určité odlišnosti. Mají toho však více společného – jde zejména o jejich systém výhřevu izolovaného nitra, díky kterému jsou tyto elektrické hrnce vysoce efektivní a dokážou tak připravit vařený pokrm se směšně nízkým příkonem – ~400 W, což je přibližně pětina příkonu klasické elektrické trouby. Další shodou ve vlastnostech je jejich jednoduchost a ve většině případů i přenosnost, díky které si je můžete vzít kdekoli, kde budete mít přístup k elektrickému napájení, včetně napájení z autobaterie.

Remoska

Remoska je originální československý vynález zkonstruovaný v dobách socialismu. Její kompaktnost, účinnost a vlastnosti které poskytuje byly revoluční a neustále se na nich budovalo. Dnes je remoska po padesáti letech své existence materiálově, technologicky vyspělejší a šetrnější, než kdykoli předtím.

Výhody remosky
+ Kvalitní materiály
+ Kvalitní provedení
+ Účinný, všestranný koncept
+ Skvělá energetická úspornost
+ Široký výběr pro různé potřeby
+ Rovnoměrný ohřev nepřipaluje a je výrazně bohatší na šťávu, využívaje přitom méně vody
Nevýhody pečenky
– Nejlevnější modely nemusí mít určité regulace či časovače, ačkoli u remosek se nejedná o
nutnost
– Nižší příkon od 400-600 W nemusí být dostatečný pro důkladné upečení či rychlou přípravu jídel
– Absence průzoru může častým odkrýváním přikrývky zapříčinit únik tepla a prodloužit přípravu

Pečenka

Pečenka je také originálním československým vynálezem, byl patentován dříve než remoska, ale na trhu se tak výrazně neuchytil a z toho důvodu byla jeho produkce pozastavena až do opětovného restartu před pár desetiletími. Z technologického hlediska funguje téměř stejně, rozdíl můžete zachytit zejména v designových řešeních.

Výhody pečenky
+ Kvalitní výrobek jak po materiálové tak i technologické stránce
+ Vysoká energetická úspora
+ Ověřený, účinný a všestranný koncept
+ Rovnoměrný ohřev
+ Jak u remosky, i zde se pokrm nepřipálí a rovněž je bohatý na šťávu
+ Nižší cena oproti remosce
Nevýhody pečenky
– Průzor může způsobit nedostatečné tepelné zpracování jídel v jejich středu, zejména cesta
– Nižší příkon se obvykle rovná delší přípravě jídel

Elektrická pánev

Elektrická pánev je vlastnostmi velmi podobná pánvi, ale je doplněna elektrickým napájením a určitými funkcemi i vlastnostmi, které zjednodušují přípravu jídel. Má skleněnou, přehlednou přikrývku, obvykle má vysoký objem, příkon a je čtvercového tvaru. Cena elektrické pánve v porovnání s remoskou či pečenkou je však zlomkem, díky čemuž může být dobrou volbou v případě nižšího rozpočtu. Není však kvůli své typické ‚ pánovité‘ konstrukci a velikosti tak přenosná, jako pečenka nebo remoska. Stejně tak nejsou ve srovnání s remoskou či pečenkou tak energeticky úsporné a jejich příkony jsou oproti remoskám častokrát i trojnásobně vyšší, navzdory o něco vyššímu objemu. Výhodou elektrických pánví je však zabudovaný termostat, jakož i možnost udržování teploty, což je přítomno v drtivé většině modelů elektrických pánví.

Výhody elektrické pánve
+ Levná alternativa, zlomek ceny remosek či pečenek
+ Užitečné funkce pro regulování teploty
+ Vyšší objem v porovnání s remoskou a pečenkou
+ Energeticky šetrná oproti typické troubě
Nevýhody elektrické pánve
– Rozměrná, nevhodná pro přenos, kempování, rybaření
– Výrazně méně energeticky šetrná oproti pečenke či remosce

Cena

Cena remosek se nejčastěji pohybuje kolem 100 €. Zde platí, že čím je remoska nastavitelnější a materiálově či elektronicky vyspělejší, tím je dražší. Na trhu můžete najít nejlevnější remosky za ~80 €, ale ty budou objemově menší, budou vyrobeny z levnějšího materiálu bez kvalitní povrchové úpravy a z hlediska příkonu budou takové remosky spotřebovávat méně elektrické energie, což obvykle může znamenat delší přípravu pokrmu. Pokud remosku plánujete využívat jen občas, i levnější model může jednoznačně vyhovovat při jakémkoli jeho využití.

Dražší remosky se mohou pohybovat od 150 do 200 €, ty poskytují o něco více funkcí, ochran, kvalitnější materiál s povrchovou úpravou, rovněž nabízejí vyšší objem, více druhů vík, stojan a jejich příkon je kvůli zvýšenému objemu zpravidla vyšší.

Na rozdíl od mnoha jiných produktů, i levná remoska je kvalitním výrobkem, který má všechny potřebné náležitosti. Ty z ní dělají skvělého pomocníka v mnoha situacích – od vaření v kuchyni, po grilování u rybníka nebo pečení během kempování.

Příkon

Jelikož remoska využívá elektrickou energii k ohřevu svého nitra, příkon je důležitým údajem ke zvážení. Proč? Příkon je fyzikální jev určovaný ve wattech mluvící o tom, kolik elektrické energie se spotřebuje za 1 hodinu využívání daného elektrospotřebiče. T. j., čím vyšší příkon, tím větší spotřeba. Obecně není pravidlem, že spotřebič s vysokým příkonem má i vyšší výkon, tedy vyšší účinnost přeměny energie na teplo. Nicméně, u remosek se vysoký příkon vzhledem k promyšlenému designu remosek rovná vysokému výkonu. V případě výběru příkonu u remosek jde zejména o to, abyste si zvolili příkon dostatečný, tj. odpovídající vysokému objemu remosky. Čím objemově vyšší remoska je, tím důležitější je vyšší příkon, jinak může být příprava pokrmu výrazně delší.

Příkon má vliv na výkon remosky, tedy to, jak rychle dokáže remoska zahřívat, dusit, vařit, péct či grilovat. Díky vlastnostem a povrchovým úpravám remosky, i objemově nižší remoska s o něco vyšším příkonem dokáže připravit pokrm efektivněji, aniž by vysoká teplota suroviny připálila.

TIP: Při výběru remosky dbejte hlavně na to, aby příkon odpovídal objemu. Jinak hrozí, že pokrmy se budou muset připravovat déle a tím nejenže bude energetická spotřeba zbytečně vyšší, stejně tak budete déle dohlížet na pokrm.

Objem

Objem remosek je rovněž velmi důležitým údajem při výběru. Mnohé modely remosek mohou být přimělé na přípravu velkých porcí jídel, ale za to jsou přenosnější a energeticky nenáročnější. Jiné jsou specializované na energeticky šetrnou přípravu větších porcí jídel a proto, byť i tyto rozměrnější modely jsou také přenosné, nemusí být právě tou nejlepší volbou pro přípravu jídel v ‚ outdoorových‘ podmínkách , zejména máte-li příliš skladného prostoru v autě či karavanu.

Jak vybrat remosku s tím správným objemem

V první řadě je třeba mluvit o objemu jako o jakési kapacitě remosky pro přípravu většího, sytějšího pokrmu – čím vyšší objem, tím více jídla připravíte. Pokud si plánujete remosku zakoupit výlučně pro sebe, zvažte, zda nebude lepší sáhnout právě po menší a snáze přenosné remosce.

Zadruhé je třeba zmínit, že objem může mít negativní dopad na rychlost přípravy jídla. Je-li objem příliš velký a příkon příliš nízký, příprava se prodlužuje a z toho důvodu může dojít ik zvýšené elektrické spotřebě, záležíc na délce připravování daného pokrmu.

V neposlední řadě má objem dopad na hmotnost a rozměry remosky. Pokud tedy plánujete remosku využívat jako jakousi přenosnou troubu, a mezitím chcete mít jí co nejméně zabraného prostoru, je třeba zvážit její objem. Čím vyšší objem, tím více bude potřebovat energie a zároveň bude zabírat větší prostor.

  • 2 -litrové remosky

Jedná se o remosky s nejnižším objemem na trhu. Jsou vhodné právě do menších domácností nebo pro pár, objem je dostatečný pro upečení kuřete.

  • 4 -litrové remosky

Dvojnásobný objem klasické 2litrové remosky umožňuje přípravu větších jídel, skvělá volba pro rodinu. Minusem je delší příprava pokrmu.

  • 4,5 -litrové remosky

O něco větší remoska poskytuje ještě větší prostor pro přípravu jídel. Velkým mínusem je výrazně zvýšená cena oproti čtyřlitrovým.

Průměr

Dalším faktorem ke zvážení zejména v případě, že plánujete využívat remosku mimo domov a chcete si ji brát s sebou na jakékoli vnější aktivity. Ve zkratce: 2-litrové remosky mají průměr 22 centimetrů , zatímco 4-litrové remosky mají průměr 29 centimetrů . 4,5-litrové remosky jsou rozměrově vyšší, ale zato mají průměr menší než 4-litrové a to přesně o jeden centimetr, jejich průměr je tedy 28 centimetrů .

Materiál

Materiály využité v remoskách se svými vlastnostmi extrémně neliší, ale jsou zde přesto rozdíly, které Vás mohou přesvědčit o koupi určité remosky. Materiály mají obecně dopad právě na teplovodivost, smývatelnost povrchů od nečistot, odolnost vůči poškrábání a na celkovou váhu kuchyňského spotřebiče. V případě remosek se využívají jmenovitě dvě materiály: hliník a nerez.

Nerezová ocel

Nerezová ocel je nejčastější volbou lidí ve výběru kuchyňských spotřebičů. Jejich povrch je obvykle lesklý, což dodává eleganci a prémiový vzhled kuchyni, jsou lehce smývatelné a dostatečné pevné. Problémem může být ovšem vyšší váha celého spotřebiče, vyšší cena a nerezová ocel není povrchově odolná vůči škrábancům. To vše platí iv případě remosek vyrobených z tohoto druhu oceli.

Výhody nerezové oceli
+ Velmi pevný a odolný materiál
+ Luxusní, prémiový lesk, i matné ‚nerezy‘ vypadají luxusně
+ Lehké mechanické čištění
+ Odolný vůči rezivění
Nevýhody nerezové oceli
– Přidává na váze spotřebiče
– Ne až tak odolný vůči povrchovým škrábancům
– Přidává na ceně
– Může se kvůli tvrdosti vody a jiných nečistot skvrnit

POZOR : Druhů nerezové oceli je mnoho, je jich kolem dvou stovek. Ne každá nerezová ocel si je proto rovná. Lidově nazývaný ‚ nerez‘ jako pravidlo sice vypadá být odolný vůči rezivění, ale může se jednat o druh takové nerezové oceli, která začne rezivět velmi brzy. Číst recenze je proto ve výběru produktů z tohoto materiálu klíčové.

Hliník

Hliník byl kdysi široce využíván materiál, později však bylo zjištěno o jeho škodlivosti a upadl proto do pozadí. Problémem však je to, že hliník samotný nemusí být škodlivý, pokud splňuje určité standardy a je izolován povrchovou úpravou. Standardy hliníku jsou dnes stanoveny v potravinářské normě HACCP, díky které se z hliníkových spotřebičů neuvolňují příliš vysoká množství hliníku k jídlu či nápojům. Hliník je neuvěřitelně lehký kov, který poskytuje dobrou pevnost a odolnost, ačkoli ne natolik jako ‚ nerez‘ . Hliník je vysoce účinný z pohledu tepelné vodivosti, účinnější než nerezová ocel, díky čemuž se zajistí rovnoměrnější rozptýlení tepla do připravovaného pokrmu.

Hliník je v případě remosek vždy pokryt teflonem, ten zaručuje ještě lepší vlastnosti a zabraňuje úniku hliníku k jídlu, díky čemuž se nemíchá chuť jídla s železitou chutí hliníku. Hliník totiž velmi snadno reaguje s nakyslými surovinami a jídly, a bez teflonové povrchové úpravy by se proto ve větším množství uvolňoval k jídlu.

Výhody hliníku
+ Odolný a pevný materiál
+ Skvělý tepelný vodič
+ Velmi lehký kov
+ Obvykle snižuje výrobní cenu spotřebiče
+ Teflonová úprava zlepšuje vlastnosti a chrání zdraví spotřebitelů
Nevýhody hliníku
– Ne až tak odolný jako nerezová ocel
– Teflonová povrchová úprava znamená potřebu důkladnější, pravidelné péče, je třeba dbát na to, aby se teflon nepoškodil škrábáním s ostřejšími předměty (např. drátěnkou)

S průzorem nebo bez?

Remoska má topné tělísko uložené ve víku, odkud se za pomoci vysoce teplovodivého materiálu rozšiřuje do celého těla. Připravovaný pokrm je tedy vystavován teplotě rovnoměrně. Problém nastává tehdy, je-li ve středu víka. Průzor má tedy dopad na ohřev střední části pokrmu. V recenzích se můžete dočíst o negativních zkušenostech lidí s remoskou s průzorem – střed těsta pro buchty či bábovky může být z toho důvodu nedostatečně upečený. Přestože remoska je schopna vést teplo rovnoměrně, je problematické vydávat stejné množství tepla tam, kde se nachází sklo průzoru I proto Remoska u většiny modelů upustila od průzoru. Přestože i nadále firma prodává modely s průzorem, jedná se o malý počet.

Jiné vlastnosti, doplňky a funkce

Odnímatelný kabel

Skvělou vlastností remosek je možnost přepravovat je kamkoli. Pokud je remoska dostatečně malá, lehká a nezabírá tedy příliš mnoho místa, může to usnadnit přesun a manipulaci s ní. Odnímatelný kabel může být pro lidi, kteří se chystají brát tuto přenosnou troubu s sebou skvělým, neodmyslitelným plusem.

Délka kabelu

Delší kabely remosek by obecně měly být považovány za plus. Čím delší kabel, tím méně musíte přizpůsobovat okolí remosce. Pokud ji tedy plánujete napájet z autobaterie, je lepší mít delší kabel.

Více druhů vík

Výhoda přibalení různých vík je v tom, že remoska se stává univerzálnější a efektivnější v přípravě různých pokrmů, případně umožňuje přípravu takových pokrmů, které by jinak byly obtížně dosažitelné s klasickým víkem.

Klasické víko je skvělé pro přípravu mnoha jídel, lze s ním vařit, péct, dusit či grilovat. Skleněné víko se speciálním okrajem je skvělé v tom, že umožňuje akumulování páry uvnitř, čímž vytváří dostatečný přetlak pro přípravu různých jídel s využitím malého množství vody. Takzvané softtlakové víko je skvělým pomocníkem pro vytvoření podmínek uvnitř remosky pro přípravu guláše či jiných masitých pokrmů ale i polévek.

Ochrana proti přehřátí

Ochrana proti přehřátí je užitečná funkce, díky které má kuchyňský spotřebič pod kontrolou ohřev vydávaný topným tělesem. V případě, že se remoska tedy jakýmkoli způsobem teplotně zatíží, systém ohřívání se automaticky vypne.

Stojan

Stojan přibalený k remosce je z tepelně odolného plastu. Plast je skvělým elektrickým a tedy i tepelným izolantem. Kvůli těmto vlastnostem firma Remoska využívá tvrzeného plastu pro výrobu užitečného stojanu. Nehrozí tedy, že by stojan roztál.

Často kladené dotazy (FAQ)

Q: Mají remosky regulaci teploty?

A: Regulaci teploty, tedy možnost snížit ji či zvýšit, nemá žádná remoska. Regulace teploty je vhodná zejména plánujete-li připravovat speciálnější pokrmy, které vyžadují určitý teplotní rozsah. Teplota generovaná a udržovaná uvnitř remosky je ovšem dostatečná pro přípravu většiny pokrmů, právě proto na regulaci teploty v případě remosek nenarazíte. Narazíte na ni však v případě pečeně či elektrických pánví – některé vyspělejší modely tuto funkci určitě budou mít. Regulace teploty se provádí za pomoci termostatu, který je přítomen u spotřebičů s vysokým příkonem (již samotný nízký příkon remosky ji vylučuje z této kategorie). Termostat přerušuje přísun elektrické energie v momentě, kdy se teplota dostane do ‚nebezpečného bodu‘ . Tento ‚nebezpečný bod‘ však v případě remosky neexistuje a obvykle je teplota uvnitř remosky na úrovni 160-180 °C. I proto je odpověď firmy Remoska na přítomnost termostatu v jejich produktech jednoznačná. Dalším důvodem nevyužívání termostatu v remosce je efektivnost designu i v tom, že se připravovaný pokrm nedokáže připéct k povrchu remosky.

Q: Je možné najít model s časovačem?

A: Málokteré modely remosek disponují časovačem, pokud vůbec. Je proto raritou takové modely nalézt. Přesto, časovač, stejně jako termostat, nejsou natolik potřebné v případě remosek, aby v nich byly přítomny.

Q: Mohu remosku mýt v myčce nádobí? Pokud ne, jak bych ji měl/a mýt?

A: Jako pravidlo se elektronické kuchyňské spotřebiče nesmí mýt v myčkách nádobí, naakumulovaná voda, případně zbytková statická elektřina může způsobit zkrat, který permanentně poškodí elektrický obvod a součástky v něm. Mytí remosky musí být proto manuální a je díky nelepivé povrchové úpravě jednoduché. Právě kvůli této nelepivé povrchové úpravě, zpravidla teflonové, musíte k mytí využívat neostré, nekovové nástroje.

Ohodnoťte tento článek!
[Celkem: 3 Průměrně: 5]

Napsat komentář

Leave the field below empty!