Test TOP 7 nejlepších mrazniček 2020

test-mraznicekNeodmyslitelnou součástí každé kuchyňské sestavy a jedním z nejdůležitějších spotřebičů v domácnosti je mraznička. Její funkcí je skladovat potraviny při velmi nízkých teplotách, takže se stanou tuhé a mohou být bezpečně uchovávány po dlouhou dobu.

Mrazničky se běžně používají v domácnostech nebo v restauračních zařízeních či obchodech. Převádějí teplo z objektů v uzavřeném prostoru prostřednictvím odpařování.

Fungují na principu chlazení a odpařovací nebo chladící plyn se používá k odstranění tepla z vložených objektů.

V mrazničce může klesnout teplota až na -18 až -23 ° C. Komerčně používané mrazničky mohou dosahovat až teploty -34 ° C.

Náš test mrazniček vám představuje žebříček těch nejlepších mrazniček, které najdete na trhu. Při výběru se neváhejte inspirovat.

Test – TOP 7 nejlepší mrazničky

 Název modeluHodnoceníPřibližná cena 
1.Bosch GSN58VWEV
mraznicka Bosch GSN58VWEV
17 999 Kč
2.Liebherr GP 1486
mraznicka Liebherr GP 1486
11 999 Kč
3.Beko RFSA 240 M21W
mraznicka Beko RFSA 240 M21W
8 999 Kč
4.Amica GS 15600W
mraznicka Amica GS 15600W
6 999 Kč
5.Amica FZ 208.3 AA
mraznicka Amica FZ 208.3 AA
6 799 Kč
6.Whirlpool W55ZM 111 W
mraznicka Whirlpool W55ZM 111 W
5 999 Kč
7.Candy CCTUS 544WH
mraznicka Candy CCTUS 544WH
4 999 Kč

Jak vybrat tu nejlepší mrazničku?

Na dnešním trhu najdete mrazničky různých druhů vybaveny více či méně potřebnými funkcemi.

Důležité parametry, které je třeba zvážit při koupi nové mrazničky:

1. Samostatná mraznička nebo kombinace mraznička s chladničkou v jednom

Jako první a nejdůležitější parametr je důležité rozhodnout se, jaký typ mrazničky preferujete. Samostatně stojící mraznička většinou nabízí více prostoru pro skladování potravin.

Kombinace mrazničky s ledničkou je méně prostorově náročná než 2 samostatně stojící spotřebiče.

2. Typy mrazniček

Mrazničky mohou být samostatným spotřebičem nebo v kombinaci s chladničkou.

a) Samostatně stojící mrazničky – existuje více typů samostatně stojících mrazniček:

Skříňové mrazničky – poskytují dostatečný komfort při vyjímání uskladněných potravin. Nezabírají mnoho prostoru a potraviny jsou organizovaně rozděleny. Skříňové mrazničky většinou však spotřebují více energie než jiné typy mrazniček a bývají dražší.

Truhlicové mrazáky – nabízejí dostatečný úložný prostor a většinou bývají cenově dostupnější. Také spotřebují méně energie a v případě vypadnutí elektřiny udrží potraviny zmrazené déle. Nevýhodou je obtížnější přístup ke potravinám, které jsou na spodku mrazničky. Většinou nemají automatické odmrazování a je jich třeba odmrazovat manuálně.

Přenosné mrazničky – oproti předešlým typům mají mnohem menší kapacitu, ale díky tomu jsou zase snadno přenosné. Jsou vhodné pro kempování, chaty nebo cestování. Jsou cenově dostupné a umožňují vzít si mražené jídlo na cesty, přičemž nepotřebují používat led na to, abyste potraviny udrželi zmrazené.

b) Mrazničky v kombinaci s ledničkou: kombinace má dvě variace, a to s mrazničkou umístěnou nad ledničkou nebo naopak s mrazničkou umístěnou na spodku kombinace. Zda máte mrazničku v kombinaci umístěnou na vrchu nebo na spodku nic nemění na funkčnosti kombinace. Největší rozdíl je pouze v pohodlí vybírání potravin z obou komponent.

c) Mrazničky s velkým obsahem nebo mrazírenské boxy: Tyto typy mrazniček se využívají zejména pro komerční účely, a tedy v obchodech nebo restauracích. Většinou mají vyztužené hliníkové podlahy, takže v nich můžete bezpečně chodit. Takový typ chladničky je však celkem zbytečný pro 5-člennou rodinu.

3. Objem mrazničky

Celkový užitný objem mrazničky je obecně větší u truhlicových mrazniček. Doporučuje se počítat 25 litrů objemu na osobu u skříňových mrazniček a 40 litrů objemu na osobu u truhlicových mrazniček.

4. Energetická spotřeba

Mrazák musí být zapnuta konstantně. Z toho vyplývá, že při výběru mrazničky s menší spotřebou energie, bude vidět rozdíl na celoročním zúčtování za elektřinu. Obecně platí, že truhlicové mrazničky jsou méně náročné na spotřebu energie než skříňové mrazničky.

V případě, že hledáte mrazničku úspornější na energii, tuto informaci najdete na energetickém štítku označenou písmenem A, A +, A ++ nebo +++. Energetická třída A + je od třídy A úspornější o 25%. Energetici třída A ++ je od A úspornější až o 45%.

5. Hlučnost

Každá mraznička vydává zvuk. Rozdíl je v síle zvuku. Pokud budete mít mrazničku umístěnou v místnosti, kde se pohybujete často, nebo v místnosti blízko ložnice, zjistit hlučnost spotřebiče je nutností. Mrazničky s manuálním odmrazováním bývají většinou tišší než ty, které se odmrazují automaticky.

6. Manuální nebo automatické odmrazování

Jakmile se v mrazničce vytvoří námraza, je třeba ji odmrazit. Při manuálním odmrazování musíte všechny potraviny z mrazničky vyjmout, počkat až se námraza roztaje, mrazničku očistit a pak do ní vrátit potraviny.

Automatické odmrazování je mnohem pohodlnější. Mrazničky s automatickým odmrazováním jsou však dražší, hlasitěji a mají větší sklony k vyhoření. Přesto tato funkce může značně prodloužit životnost vaší mrazničky.

7. Regulátor termostatu

Tento typ funkce vám vždy ukáže, jaká teplota je v mrazničce a díky ní snadněji docílíte, aby teplota v mrazničce zůstala taková, jak si přejete.

8. Kapacita zmrazování

Udává, jaké množství potravin je schopná mraznička za den zmrazit. Některé typy dokáží zamrazit 4 kg potravin za den, jiné až několika násobně víc. Pokud bychom do mrazničky dali dvojnásobné množství potravin jako doporučuje výrobce, potraviny by se zamrazovali několik dní, přičemž by se na nich vytvořila námraza, která kvalitu potravin znehodnocuje.

9. Označení mrazniček hvězdičkami

Hvězdičky ukazují, jakou teplotu je možné v mrazničce dosáhnout. Čím více hvězd, tím nižší teplota se v mrazničce dosáhne a tím déle jídlo může zůstat zamrazené.

* Teplota asi do -6 ° C – krátké skladování potravin

** teplota asi do -12 ° C – délka skladování je týden

*** teplota asi do -18 ° C – do data spotřeby, který uvádí výrobce

**** teplota asi do -24 ° C – až půl roku

10. Klimatická třída

Podle tohoto parametru víme, do jakého prostoru, přesněji s jakou teplotou, je dána mraznička vhodná.

T- tropická -> 18-43 ° C

ST – subtropická -> 18-38 ° C

N – Normální -> 16-32 ° C

SN – subnormální -> 10-32 ° C

Pro podmínky na Slovensku je postačující třída N.

Jak funguje mraznička az jakých částí se skládá? 

Parní komprese je principem mrazení. V jádru je rychle pohybující se proud parního chladiva, který se pohybuje vnitřním cyklem mrazničky.

Chladivo začíná chladící proces v parním skupenství pod nízkým tlakem. První mrazící komponenta je kompresor. Ten se obvykle nachází v dolní zadní části mrazničky. Kompresor stlačí částice páry, které ho zahřejí a konvertují do vysoce – tlakového stadia.

Horké, stlačené chladivo je čerpáno kompresorem přes trubku do další chladicí složky zvané kondenzátor. Pokud se někdy dotknete vnějšku vaší mrazničky a cítíte teplo, tak to je teplo pocházející právě z cívek kondenzátoru. Většinou je najdete na spodní části mrazničky. Tam mohou být vystaveny pokojové teplotě a současně chlazené. Když pára cestuje přes Kardanové cívky, ztrácí teplotu, ale zachovává si vysoký tlak. Ten se také konvertuje právě do mírně teplé hodnoty.

Takto zkapalněný tlak chladiva ho protlačí do dalšího komponentu – měřící trubice. Tento malý komponenta dokáže upravit tlak par, takže může vést do dalšího komponentu, který se nazývá výparník.

Když kapalné chladivo směřuje z malé měřicí trubice do velkého výparníku, sníží se jeho tlak tak rychle, že zapříčiní konvertování zpět na nízko-tlakové parní skupenství. Výparník také pohltí teplo, což vede ke zmrazení studené páry, která udržuje teplotu dostatečně studenou, aby zamrazila potraviny.

Pára se nakonec vrátí zpět do kompresoru, aby mohl proces začít znovu.

Tipy při používání

Rozdíl v umístění mrazničky v kombinaci s chladničkou  

Pokud si chcete pořídit mrazničku a chladničku v jednom, vyberte si takovou, která mě mrazničku dolů, bude mít nižší spotřebuje energie jako verze s mrazničkou na vrchu.

Proč? Důvod je jednoduchý. Pokud je mraznička umístěna dolů, a tím pádem i kompresor je dolů, tak nemusí páru tisknout daleko, a tak spotřebuje méně energie. U verze s mrazničkou na vrchu, musí kompresor tlačit chladivo přes trubici, aby se dostal do chladící části.

Příliš mnoho námrazy

Nejhorší, co se může mrazničce stát je námraza, která vzniká střetem teplého a mrazivého vzduchu. Většinou ji zapříčiňuje několik faktorů:

a) Příliš časté otevírání dvířek mrazničky. Pokud otevíráte mrazničku příliš často, nebo ji necháváte dlouho otevřenou, zatímco vybíráte potraviny ven, námraza je přirozený následek působení teplé pokojové teploty. Mrazicí prvky jsou schopny zpracovat pouze studený vzduch, a tak působením tepla z vnějšího prostředí vzniká v mrazničce namražená vrstva ledu.

b) Zablokování cirkulace vzduchu tím, že postavíme mrazničku příliš blízko stěny. Cívky kondenzátoru tak nedokážou pracovat příliš efektivní a je větší pravděpodobnost vzniku námrazy.

c) Nedostatečné těsnění dvířek mrazničky. Pokud těsnící guma na dvířkách neplní svou funkci 100%, pak se dostává pokojové teplo do mrazničky a opět vzniká námraza.

K odstranění zbytečného zamrazování má většina mrazniček automatické odmrazování, které reguluje teplotu tak, aby nevznikala námraza. Pokud vaše mraznička automatické odmrazování nemá, držte se těchto pravidel:

  1. Termostat mrazničky nechte na -18 ° C
  2. Otevírejte ji pouze když je to nutné. Dvířka nenechávejte otevřené příliš dlouho.
  3. Pokud jsou cívky kondenzátoru na zadní stěně mrazničky, ujistěte se, že ji postavíte alespoň 8 cm od zadní stěny.