Test TOP 7 nejlepších grilovacích pánví 2020

test grilovacich panviV kuchyni včetně kvalitních spotřebičů a jiného kuchyňského příslušenství nesmí chybět ani dobrá grilovací pánev. V případě, že je venku zima, nebo prší, je tím nejlepším možným řešením jak si udělat chutný grilovaný pokrm v pohodlí domova.

Mezi její hlavní benefity patří zejména odolnost vůči dlouhodobému působení vysokých teplot, které jsou při grilování nezbytností. K její specifičnosti také přispívá i mřížované dno pánve sloužící především jako ochrana potravin před připečení.

Nesmíme však zapomínat ani na drážky mezi jednotlivými mřížkami, tzv. žlaby uchovávající všechnu šťávu z potravin. Tu po dopečení můžete využít k polití přílohy, nebo jako součást chutné omáčky. Grilovací pánve jsou tedy ideálním pomocníkem na grilování jakéhokoliv pokrmu, který máte rádi. Na trhu najdete nespočet grilovacích pánví v různých provedeních a cenových kategoriích. Ne při každém modely je však vyšší cena i zárukou kvality.

 Náš test grilovacích pánví vám představuje žebříček těch nejlepších grilovacích pánví, které najdete na trhu. Při výběru se neváhejte inspirovat .

Test – TOP 7 nejlepší grilovací pánve

Jak si vybrat tu správnou grilovací pánev?

Vybírat byste měli podle různých kritérií, jako jsou: materiál, typ sporáku, materiál a délka ručky a zda je možné danou pánev mýt v myčce nádobí.

Jaký materiál zvolit?

Je jedním z nejdůležitějších parametrů, na které byste měli myslet. V případě grilovacích pánví dbejte především na odolnost materiálu, ať už vůči mechanickému poškození, nebo vyšším teplotám. Na výběr máte hned z několika materiálů, přičemž každý má své výhody i nevýhody.

  1. Nerez je typický svým elegantním lesklým vzhledem a univerzálním využitím. Na pánvi z nerezu můžete nejen grilovat zeleninu, ovoce, ale i dusit a zapékat různé pokrmy. Její hlavní nevýhodou je však vysoké riziko připálení jídla v případě, že se pánev příliš prohřeje.
  2. Teflon je velmi oblíbený a univerzální materiál. Hlavním benefitem teflonových pánví je včetně nižší ceny i nepřilnavá tenká vrstva, díky níž se potraviny na pánvi nepřipálí. Teflonové pánve jsou vhodné používat maximálně do teploty 260 stupňů, což může být pro někoho omezující. Při vyšších teplotách se uvolňují z pánve různé toxické látky, které může být pro lidský organismus nebezpečné. Také je teflon náchylný na mechanické poškození, při grilování na teflonové pánvi je tedy vhodné používat kuchyňské příslušenství z dřeva nebo plastu.
  3. Keramika zaujme zejména svým zářivě bílým dnem, které však po čase ztratí svou bělost a zajde. V porovnání s předchozími materiály, pánve z keramiky jsou vhodné spíše na úpravu jídel při nižší teplotě, která na grilování hutnějších potravin nestačí. Vzhledem k tomu je keramická grilovací pánev vhodná spíše pro nadšence zdravé stravy, protože nevyžaduje použití tuku a je ideální na grilování zeleniny či ovoce.
  4. Titan je moderním, ovšem dražším materiálem, který se používá i na výrobu grilovacích pánví. Vyniká zejména vysokou odolností nejen vůči mechanickému poškození, ale i vysokým teplotám, což oceníte při grilování jakýchkoliv surovin. Také má nepřilnavý povrch a při tepelné úpravě vám bude stačit minimum tuku. Kvalitní materiál a výborné vlastnosti titanových grilovacích pánví se však odrazí zejména na jejich ceně, která je podstatně vyšší než při pánvích z teflonu či nerezu.
  5. Ocel patří do skupiny těžších, ale vysoce odolných materiálů. Ocelové pánve vedou teplo rovnoměrně po pánvi, jsou nepřilnavé a zanechávají na pokrmech pravou grilovanou chuť. Mezi hlavní nevýhody patří nutnost pravidelného vypalování pánve, aby nezrezavěli a jídlo se nepřipékalo. Při dlouhodobém používání, pokud děláte oběd pro celou rodinu může být manipulace s ní těžká a vyčerpávající. Je však třeba zdůraznit, že na občasné grilování je výborná.
  6. Litina je velmi podobná jako ocel, nejen co se týče nutnosti vypalování litinových grilovacích pánví, ale i ostatních vlastností jako nepřilnavé dno a velmi dobrá tepelná vodivost. Vzhledem k uvedené specifikace, cenovou dostupnost a dlouhodobou životnost je vhodná pro každého kdo si chce často pochutnávat na zdravých grilovaných pokrmech a grilované zelenině.
  7. Měď vyniká především svým vzhledem, což se samozřejmě odrazí i na celkovém provedení měděné grilovací pánve. Ta bude zářit jak ve vaší kuchyni, tak v přípravě jídel, protože se vyznačuje výbornou tepelnou vodivostí a nepřilnavým povrchem. Je třeba si však uvědomit, že v porovnání s předchozími materiály grilovacích pánví si tato vyžaduje podstatně větší péči a pravidelné leštění povrchu. S přihlédnutím však na podstatně vyšší cenu je vhodná spíše pro profesionální kuchaře, kteří si potrpí nejen na vlastnostech, ale i designu.

Vybírejte i podle typu sporáku, který máte

Při výběru správné grilovací pánve nezapomínejte ani na sporák, který máte doma. Obzvlášť pokud používáte indukční varné desky , spodní část grilovací pánve musí být z oceli. Co se týče elektrického, plynového, nebo sklokeramického sporáku nemusíte mít obavy, téměř všechny pánve sedí na uvedené typy. 

Materiál a délka ručky

Častokrát se stane, že musíte při vaření pánev přemisťovat z jednoho místa na druhý. Rukojeť pánve by proto měla být dostatečně dlouhá, pevná a dobře uchopitelná. Rovněž by měla být z materiálu, který je odolný vůči teplotě minimálně 150 stupňů. Budete tak moci dát daný pokrm zapéct ještě do trouby, aniž by se pánev poškodila, či uvolnily z ní škodlivé látky.

Mytí v myčce

Ne všechny grilovací pánve stačí jednoduše vložit do myčky nádobí a dát mýt. To, zda je daná pánev vhodná do myčky záleží především na její materiály. Zatímco grilovací pánev z nerezu, nebo titanu můžete spokojeně vložit do myčky, aniž by se znehodnotila, ocelovou, keramickou, litinovou nebo teflonovou musíte mýt ručně v čisté, horké vodě bez saponátu. V případě měděné je nezbytné k čištění dokonce použít speciální čistit a leštič.