Sklokeramická vs. indukční deska – která je lepší?

indukcni-vs-sklokeramicka-deskaZkušenosti, kvalitní suroviny a čas jsou důležitou součástí vaření, ale to není všechno. Ke správnému vaření potřebujete i kvalitní hrnce, pánve ale i kvalitní varnou desku. Její výběr je velmi důležitý, protože vám bude sloužit dlouhá léta.

Je lepší sklokeramická deska nebo indukční deska? Víte ale jak správně vybrat typ varné desky? Pokud ne, tak čtěte dál a dozvíte se, jaký rozdíl je mezi nimi, jaké mají benefity a zápory.

Jaký je rozdíl mezi sklokeramickou a indukční deskou?

Doba vaření

Sklokeramická varná deska má pod povrchem sálavý hořák, který když položíte pánev na varnou desku a zvýšíte teplotu, tak se zapne. Deska se dokáže rozpálit za 15-30 vteřin. Tato teplota se přenese na pánev a přivede ji na teplotu, kterou potřebujete k uvaření jídla.

Indukční varné desky namísto sálavého hořáku používá vysokofrekvenční elektromagnety. Díky magnetům, které obsahují, se pánev rychle zahřívá a tak se jídlo zahřeje rychleji. Dalším plusem indukční desky je, že povrch varné desky se neohřívá, elektromagnety se zaměřují na ohřejí pánve.

Spotřeba energie

Sklokeramická varná deska oproti obyčejné keramické desce vám ušetří v průměru 12% energie. Nevýhodou je, že když sundáte pánev z desky, hořák bude nadále fungovat a povrch zůstane nebezpečný na dotek a také spotřebuje energii.

Indukční varná deska spotřebuje málo energie, a to zejména kvůli tomu, že ohřívá jen samotnou pánev. K malé spotřebě energie také pomáhá i to, že varná deska vychladne poměrně rychle.

indukcni-vs-sklokeramicka-deska-2

Efektivita

Sklokeramická i indukční deska vám umožní vařit s kontrolou a přesností, a to díky dotykovému a digitálnímu ovládání pro regulaci tepla. Obě varné desky mohou mít také důležitá speciální ovládání, jako jsou tlačítka pozastavení. Rovněž mohou obsahovat i funkci dětského zámku, což se vám může sejít. Jak se tedy liší v efektivitě?

Sklokeramická varná deska se kvůli obsaženým komponentům zahřeje pomaleji než indukční varná deska. Kvůli tomu je indukční deska vhodnější volbou, pokud spěcháte a musíte rychle uvařit nějaký pokrm.

Indukční varná deska je v některých věcech efektivnější než sklokeramická, jako například:

  • poskytne vám větší kontrolu nad vařením
  • máte více možností regulace tepla
  • můžete na ní připravit více receptů

Cena

Cenově jsou sklokeramické a indukční desky poněkud odlišné. Obvykle jsou levnější keramické varné desky než ty indukční. Ale pokud si kupní cenu zhodnotíte s měsíčními náklady, zjistíte, že indukční deska je ve skutečnosti nákladově levnější.

Bezpečnost

Oba druhy varných desek poskytují širokou škálu bezpečnostních prvků a fukcí , ty mohou zabránit nehodám a zraněním.

Pro děti je obvykle bezpečnější indukční varná deska. Je to proto, že povrch indukční desky při zahřátí nebude příliš horký. Náhodný dotek bude bezpečnější, a proto se nemusíte bát, pokud se vaše dítě náhodně dotkne varné desky. To je zapříčeno tím, že indukční varná deska uvolňuje teplo pouze tehdy, rozpozná-li pánev.

Sklokeramická varná deska během aktivace může být příliš horká, což může zapříčinit menší nehody a zranění.

Výhody sklokeramické varné desky

  • bezpečné použití, po vypnutí se ochladí rychleji než elektrické a plynové hořáky
  • můžete jej použít bez obav škodlivých výparů, úniku plynu a plamenů
  • teplo, které je stlačeno se přímo šíří směrem nahoru
  • většinou větší počet povrchových hořáků než u plynových varných desek
  • nenáročný na údržbu
  • kupní cena levnější než u indukční varné desky
  • elegantní, stylový
  • funguje s většinou typů nádobí

Nevýhody sklokeramické varné desky

  • povrch se může snadno poškodit, prasknout, poškrábat nebo rozbít
  • zahřívání trvá déle
  • větší spotřeba energie
  • ve srovnání s indukční deskou jí trvá delší ochlazení povrchů
  • na horkém povrchu se snadno připálí mastnota a částečky jídla
  • měděné a hliníkové pánve zanechají stopy
  • nebezpečí popálení

Výhody indukční varné desky

  • velmi bezpečná k použití, náhodný dotek bude bezpečný
  • neuvolňují se při ní žádné plameny a škodlivé plynové výpary
  • energeticky úspornější než keramická varná deska
  • povrch varné desky je rychle zahřátý
  • teplota se dá snadno ovládat
  • snadno se čistí a udržuje
  • kuchyně díky indukční varné desce bude vypadat elegantněji

Nevýhody indukční varné desky

  • velmi nízké množství záření, ale přesto vědci zjistili, že je stále bezpečné je využívat
  • k vaření potřebujete feromagnetické nádobí, které obsahuje dostatek železa
  • nádoba musí být na povrch položena velmi opatrně, protože může dojít k poškrábání nebo prasknutí povrchu
  • kupní cena je vyšší než u sklokeramické indukční desky
  • bývá hlučný, časté vydávání hlasitého pulzování, bzučení nebo syčení
  • elektromagnetické pole může rušit jiná zařízení

Jaký je rozdíl mezi keramickou a sklokeramickou varnou deskou?

Hlavním rozdílem mezi keramickou a sklokeramickou varnou deskou je ve způsobu, jakým vytváří teplo. Sklokeramické varné desky využívají těch nejlepších vlastností skla a keramiky. Takto mohou vytvořit povrch, který je odolný vůči vysokým teplotám a zároveň je hladký na povrch.

I když sklokeramické desky jsou pevnější než keramické, tak se stále mohou rozbít nebo poškrábat. Litinové hrnce jsou dobrým příkladem toho, co může varnou desku poškrábat.

Na keramické varné desce se mohou zanechat zbytky, které se potom obtížně odstraňují. Toto se u sklokeramické desky neděje a to kvůli jejímu plochému, hladkému povrchu, který usnadňuje utírání.

Spousta lidí miluje sklokeramické varné desce pro svůj elegantní a moderní vzhled.

Ohodnoťte tento článek!
[Celkem: 1 Průměrně: 5]

Napsat komentář

Leave the field below empty!