Tlakový hrnec je kuchyňské nádobí využívající fyzikální jevy na urychlení a zefektivnění vaření potravin. Vaření je účinnější díky tlaku páry uvnitř hrnce.Pára vzniká zahříváním tekutiny uvnitř, ta se vypařuje no zpočátku neuniká.To vytváří úměrně zvyšující se tlak, který vede ke zvýšení vnitřní energie a tedy tepla.
Uvnitř tak dochází k vysokým varným teplotám (nad 120 ° C, tedy vyšší hodnoty než standardních 100 ° C), které vedou k časově účinnějšímu tepelnému upravení potravin uvnitř hrnce.
Tlak (pára) je regulován ventily, aby hrnec mohl být bezpečně otevřený bez rizika náhlého uvolnění tlaku. Jelikož se zachází s vysokým tlakem uvnitř malého objektu, tlakový hrnec je vybaven alespoň jedním bezpečnostním ventilem (pojistkou) které jej činí zcela bezpečným a skvělým nádobím i pro nováčky ve vaření.
Díky tomu, že tlakový hrnec je během vaření uzavřen, dochází k účinnějšímu vaření, ale také chutnějšími, nakolik se pachy a chutě nevytrácejí ven do kuchyňského prostoru.Výsledek je tedy čerstvý, chutný a rychlejší.
Obsah článku Ceny tlakových hrnců se pohybují od tisíc korun po tisíce. To vše naznačuje tomu, že tlakový hrnec není vůbec levnou záležitostí, a tedy spotřebitel by měl uvažovat nad tlakovým hrncem jako investicí do budoucnosti. Tak jako v případě jiných nádobí, kvalita je velmi důležitým faktorem. Nízká kvalita tlakového hrnce může odrazit na jeho bezpečnosti, materiálu, absenci funkcí, nepřesném indikátoru tlaku atd. Proto doporučujeme při koupi tlakového hrnce popřemýšlet zejména nad těmi kvalitnějšími, tedy i mírně dražšími modely. Jelikož se pracuje s vysokým tlakem, tlakový hrnec musí být zajištěn. Ty levné často obsahují jen jedinou pojistku, zatímco ty kvalitnější obsahují téměř dokonalé a záložní bezpečnostní mechanismy (ventily a těsnění uvolňující přikrývku po tom, jak klesne tlak), čímž odstraňují rizika. Kvalitnější hrnce obsahují velmi přesné indikátory tlaku, které dosažení určité úrovni tlaku oznámí různými způsoby. V části -> údržba a čištění tlakových hrnců se dočtete více o bezpečném používání tlakových hrnců. V tomto případě musí spotřebitel zvážit pro kolika lidí plánuje vařit. Pro sebe, pro čtyřčlennou rodinu nebo bude tlakový hrnec využíván jen pro speciální události, kdy se sejde celá rodina? Na trhu se nacházejí tlakové hrnce které jsou určeny pro jedince, ty se pohybují v objemu okolo 4 litrů. Hrnce se 6 litry klidně vystačí tříčlenné rodině. Na trhu je možné najít praktické sady, které toto dilema vyřeší za spotřebitele. Pozor: tlakové hrnce by se neměly naplňovat do plna. Jídla se nafukují a zvětšují, což může vést k ucpání bezpečnostních ventilů a jiných prvků, a tedy k různým technickým problémům. Při jídlech, které se nafukují a pění, je doporučeno naplnit hrnec jen do poloviny. U ostatních jídel je v pořádku, pokud se naplní do dvou třetin. Nejstandardnějším objem a nejčastější varianta na trhu je právě 6 litrová. Tip: Velký hrnec uvaří i malé množství jídla, ale malý hrnec neuvaří velké množství. Nikdy není na škodu mít při vaření rezervu. Nejčastějším a nejvhodnějším materiálem je právě nerez, díky jeho nezávadným vlastnostem (výdrž vůči fyzickému poškození, neabsorbuje chutě ani pachy a tak neovlivňuje chuť připravovaných jídel). Nerez také umožňuje mytí tlakového hrnce v myčce a také ruční mytí je díky nerezu jednoduché. Ale pozor!Nikdy neponořujte pokrývku tlakového hrnce do vody, protože to může poškodit bezpečnostní ventily! Pozor: ne každý nerez je stejný. Detailně rozepsaný tlakový hrnec bude obsahovat kompozici nerezové oceli, popisující obsah chromu a niklu. Nerezová ocel musí obsahovat minimálně 10,5% chrómu na to, aby mohla být považována za nerezovou a tudíž byla odolná vůči korozi. Nikl zlepšuje ochrannou vrstvu chrómu, zároveň přidává nádobí lesklost. Samotný nerez má skvělou tepelnou vodivost, ale ta záleží na kvalitě nerezu. Na trhu se můžete setkat i s jinými materiály – různé kovové směsi pro lepší vodivé a jiné vlastnosti, hliník či keramika jako povrchová úprava. Ručka tlakového hrnce by měla být z nevodivého materiálu, tedy kvalitního plastu či jiného materiálu. Je důležité brát na vědomí i druh vašich sporákovou desek.Indukční desky nejsou kompatibilní s tlakovými hrnci, ale naštěstí se na trhu nacházejí hrnce speciálně upravené na právě takový druh sporáku. Pozor: Jestliže tlakový hrnec obsahuje různé funkcionality – indikátory a jiné elektronické součástky jako je časovač – do myčky by se vkládat neměl. Oddělte těsnění od přikrývky a umyjte jej zvlášť v teplé vodě s jemným čisticím prostředkem. Použijte houbičku nebo utěrku. Umyjte hrnec a přikrývku s jemným čisticím prostředkem s pomocí neabrazivní houbičky.Následně je pořádně opláchněte.Všechny části následně důkladně vyčistěte a přesně srovnejte těsnění na přikrývku. Pozor: Někteří výrobci navrhují rozebrání a následné čištění po každém použití. Pečlivě si prostudujte manuál. Pozor: Nikdy neponořujte přikrývku tlakového hrnce do vody, protože to může poškodit bezpečnostní ventily. Pozor: Ne každý tlakový hrnec je navržen pro mytí v myčce. Částečky z jídel či samotný čistící prostředek se může akumulovat a ucpat regulátor tlaku a bezpečnostní ventily.
Test – TOP7 nejlepší tlakové hrnce
Název modelu Hodnocení Přibližná cena
1. Tescoma tlakový hrnec Ultima DUO 4.0 a 6.0 l
4 999 Kč
2. Tescoma Bio Exclusive+ Duo 4.0 a 6.0 l
2 999 Kč
3. Tescoma Tlakový hrnec PRESTO 6.0 l
2 099 Kč
4. Tefal Neo v2 P2534441
1 899 Kč
5. Bravo Duo SET B-5083 6L+4L
1 699 Kč
6. Tefal Secure5 Neo 6L P2530741
1 499 Kč
7. Tescoma Tlakový hrnec MAGNUM 5.0 l
1 399 Kč Jak si vybrat ten správný tlakový hrnec
Bezpečnost při používání
Velikost / Objem – jaký objem tlakového hrnce zvolit?
Materiál tlakových hrnců
Údržba a čištění tlakových hrnců