Test TOP 7 nejlepších sad hrnců – 2024

test sad hrncuHrnce jsou základem každé domácnosti. Bez pochyb se nacházejí v každé jedné kuchyni. Bez nich byste totiž nemohli vařit či připravovat si určité typy jídel. Na trhu najdete velké množství různých druhů. Od těch menších až k těm velkým. To však není jediné dělení, podle kterého si hrnce můžete koupit. Jak vybrat ty nejlepší hrnce do domácnosti?

Při nakupování hrnců je nejlepší vsadit na sadu. Důvodů je několik. Výhodnější cena, stejný design, který spolu ladí a podobný materiál, na který si při vaření zvyknete. Při nakupování také nestrávíte příliš dlouhý čas. Nemusíte hledat po obchodě jednotlivé hrnce. Nejvíce času vám však zabere výběr samotné sady. Jak tedy vybrat tu nejlepší sadu, díky které budete moci vařit vše, co potřebujete?

Náš test sad hrnců vám představuje žebříček těch nejlepších sad hrnců, které najdete na trhu. Při výběru se neváhejte inspirovat.

 

Test – TOP 7 nejlepší sady hrnců

Jak vybrat tu nejlepší sadu hrnců?

1. Rady před samotnou koupí

Ještě předtím, než se vůbec pustíte do nakupování nebo jen vybírání hrnců, si udělejte seznam nejčastěji připravovaných pokrmů. Důvod je totiž ten, že doma budete mít zcela zbytečně velký hrnec s obrovským objemem, který nakonec ani nevyužijete.

Nakupujte rozumně a promyslete si, zda vám nebudou maličké hrnce, které se v jedné velmi pěkné sadě, nad kterou přemýšlíte, ničemu. Některé hrnce jsou příliš malé a nejsou vhodné například na elektronickou desku, která má mnohem větší místa ohřevu. Zbytečně by vám tak unikalo důležité teplo, za které platíte.

Nezapomeňte ani na počet členů v domácnosti a to, jak často vaříte. Všechny tyto věci se totiž odrážejí v tom, jaké a kolik hrnců kupujete. Pro malou rodinu je zcela dostačující, pokud zvolí menší sadu sestávající ze dvou nebo tří hrnců. Větší rodina bude samozřejmě potřebovat toho mnohem víc. Myslete však i na to, že doma budete mít zbytečně dva druhy každé velikosti hrnce, pokud vaříte jen přes víkend nebo ještě méně.

2. Obsah sady

Pojďme už na první důležitý parametr a tím je obsah sady. Každá sada, kterou v nabídce obchodů najdete, má jiný obsah. Některá poskytuje jen hrnce, jiná zas hrnce s pánvemi a některá celý servis včetně poklic. Výběr je čistě na vás. Nejlepší bude, když zvolíte poslední možnost. Nakupovat poklice samostatně je velmi nepraktické. Nikdy nevíte, zda se bude k hrnci hodit.

Menší sady vám poskytnou jen pár kusů. Jak jsme již výše zmínili, jsou vhodné pro menší rodiny nebo bezdětné páry. Větší sady vyžadují velké rodiny, ve kterých se pravidelně vaří i několik chodů denně.

Běžné sady vám nabízejí několik kusů hrnců v různých velikostech a rozměrech. Jejich počet se však mění v závislosti na jejich velikosti. Dále obsahuje pánev, občas i rendlík a pokličky. Takový typ je velmi praktický, protože vám poskytne úplně všechny produkty na vaření.

Pokud však už doma nějaké hrnce či pánve máte, klidně volte sady, bez určitého výrobku. Například na trhu se nacházejí sady bez pánve nebo rendlíky. Také najdete sady podobně velkých hrnců. Tento typ využijete, pokud už doma máte menší hrnky.

3. Velikosti hrnců

Při rozměrech ještě zůstaneme. Velmi důležité jsou rozměry hrnců a celkově jejich objem. Kupujete sadu do novo zařízeného bytu a doma nemáte nic kromě pár kusů talířů a příborů? V tom případě potřebujete „startovací“ sadu obsahující všechny typy hrnců, pánví a poklic. Vybírejte sadu, ve které najdete velký, středně velký a malý hrnec, a jednu nebo dvě pánve. Poklice jsou také vyžadovány.

Máte již kuchyni zařízenou a jsou v ní hrnce, ale chybí vám určitě velikosti? V tomto případě máte dvě možnosti. Buď budete nakupovat jednotlivé hrnce samotě, nebo si koupíte menší sadu obsahující pár hrnců vaší požadované velikosti. Je to na vás.

Pokud nakupujete hrnce poprvé, určitě se vám sejdou jejich běžné velikosti. Ty jsou:

  • Velký hrnec – od 4 – 6 litrů
  • Středně velký hrnec – 2 – 4 litry
  • Malý hrnec – do 2 litrů

Větší hrnce, nad 6 litrů, se v sadách vyskytují jen velmi sporadicky. Je to proto, že se v běžných domácnostech nevyužívají příliš často. Pokud máte zájem o takovýto typ hrnce, budete si ho muset s největší pravděpodobností koupit samostatně.

4. Materiál

Materiál, ze kterého jsou hrnce vytvořeny, je velmi důležitý. Ovlivňuje celkový design, kvalitu a následně i výdrž. Rovněž může ovlivňovat to, na jaký typ sporáku je vhodný. Pojďme se tedy podívat na to, jaké jsou nejčastější materiály vyskytující se při hrncích:

  • nerez,
  • smalt,
  • litina,
  • keramika,
  • titan,
  • měď,

Už z vyjmenovaných můžete vidět, že na výběr máte velké množství různých druhů. Jak si však správně vybrat? O každém typu si řekneme něco víc.

Nerez

Nerezové hrnce najdete v kuchyních asi nejčastěji. Důvodem je příjemná cena, kterou si může dovolit téměř každý. Nerez je také odolný. Díky tomu vydrží i několikaleté používání. Dokáže udržet velmi dlouho teplo, je vhodný i pro použití v troubě a vzhled si umí udržet po dlouhá léta.

To, zda si však vzhled udrží, je tak trochu na vás. Je třeba správně se o něj starat a nezapomínat na to, že drátěnka by měla být při jeho čištění na metry daleko. Dokázala by ho sedřít. Nevýhodou pro lidi, kteří se snaží šetřit energie je ta, že nerez je hrubý materiál. Zahřívá se delší a těžší než jiné typy, a proto při něm určitě neušetříte, právě naopak.

Smalt

Smaltované hrnce mohou mnohým připomínat staré dobré časy u babičky nebo ještě doma. Není se ani čemu divit. Smalt byl velmi oblíbený již v minulosti a to zejména díky jeho přitažlivému vzhledu a nižší ceně.

Tak jako nerez, i smalt má své nevýhody. Jeho povrchová úprava často kvůli změně teploty praská. A také, tento materiál je tenčí, a proto neudrží jídlo tak dlouho teplé jako nerez.

Litina

Litina je jeden z nejlepších materiálů, které najdete, ale odráží se to i na její ceně. Mnohé sady hrnců jsou o desítky eur dražší právě kvůli použití tohoto materiálu. Jaké jsou však hlavní výhody litiny? Je pevná a odolná. Klidně ji můžete používat jako na sporáku při vysokých teplotách, tak i v troubě. Teplotu rozkládá rovnoměrně, a proto se nestane, že jedna část jídla je více připečení než ta druhá.

Každá mince má dvě strany a stejně je to i při litině. Její nevýhodou je hmotnost. Ta je mnohem vyšší než při smaltu či nerezu. V kombinaci s jídlem, které v ní připravujete, bude hrnec nebo pánev opravdu těžká. Dávejte si proto pozor, když je budete přenášet.

Keramika

Keramika je odolná, velmi podobně jako litina. Vhodná je i k přípravě jídel pod vysokou teplotou. Keramické hrnce vypadají stylově a velmi dobře. Hodí se do každé jedné kuchyně.

Nevýhodou při keramice může být jednoduché zničení. Dávejte si proto pozor při čištění nebo při používání ostrých předmětů.

Titan

Zvažujete, že byste si koupili sadu hrnců v titanu? Děláte dobře a to zejména tehdy, když se rádi stravujete zdravě. Hrnce, které jsou vyrobeny z titanu, nepotřebují pro své použití žádný olej. Proto na ně klidně opékejte maso nebo jiné jídlo bez jeho použití. Podobně jako u litiny, i titan je masivní a těžký. Dávejte si proto pozor. Je však skvěle odolný. Vydrží nárazy, vysokou teplotu a také mytí drátěnkou.

Nevýhodou, kromě vyšší hmotnosti je zejména to, že sady hrnců nejsou nikdy čistě z titanu. Většinou se do tohoto materiálu přidává ještě nějaký jiný typ, nejčastěji keramika. Výsledkem je tak směs více materiálů

Měď

Měděné hrnce jsou velmi stylové zejména tehdy, pokud jsou oděné ve své charakteristické zlato-růžové barvě. Z charakteristických rysů je měď vhodná pro každého, kdo rád vaří, protože rovnoměrně rozvádí teplo. Rovněž není příliš hrubá a ohřeje se velmi rychle. Ocení ji tak každý, kdo chce ušetřit na energiích.

Její menší nevýhodou je zejména to, že se o ni musíte starat trochu víc než o jiné materiály, aby i po čase vypadala dobře.

Sklo

I když je sklo v dnešní době jedním velmi odolným a dobrým materiálem, na trhu pravděpodobně žádný skleněný hrnec nenajdete. Najdete však mnohé nádoby, které se hrnci podobají, a proto je dobré zahrnout i tento materiál do tohoto odstavce.

Sklo se považuje za jeden z nejzdravějších materiálů. Jeho velkou výhodou je, že vypadá dobře, a proto jej můžete využít například k servírování pokrmů. Ozdobí totiž úplně každý jeden stůl. Skleněné hrnce jsou vhodné i na skladování potravin v chladničce. Jídlo v nich nenapáchal, právě naopak zachová si svou charakteristickou chuť a vůni. Kromě toho poskytují praktické uložení, protože vždy víte, co se v nich nachází.

Nevýhodou je, že silnostěnné sklo je obtížné. Po tom, jak do něj přidáte jídlo, může být opravdu velmi namáhavé přesouvat ho z místa na místo. A sice je odolné, při neopatrném zacházení se může rozbít.

5. Design

Na design bychom sice při výběru hrnců neměli až tak hledět, ale přece je důležitý. Vědí to zákazníci a také to vědí firmy, které se zabývají výrobou hrnců nebo pomůcek do kuchyně. Pěkný design prodává, a proto jsou dnes některé hrnce doslova veledílo a doplňkem kuchyně.

V případě, že vaříte jen pro sebe nebo rodinu a většinu času máte hrnce schované ve skříňce, na design hledět netřeba. Klidně vybírejte jednoduché kousky v bílém nebo černém provedení. Je to na vás.

Na druhé straně, někteří lidé mají hrnce zavěšené nad kuchyňskou linkou nebo ostrůvkem. Jiní zas mají vitríny, kde hrnce vidět. Je proto dobré myslet na stylový design. Kromě minimalistických provedení jako černá nebo bílá vsaďte i na jiné barvy. Měděné nebo kovové odstíny jsou dnes trendy. Smaltové hrnce dokonce poskytují i jiné barvy či vzory. Klidně vyzkoušejte i ty, nebojte se zajímavých kombinací. Myslete však zejména na styl, do kterého kuchyni ladíte.

6. Typ desky

Věděli jste, že výběr hrnců často ovlivňuje i to, jaký typ desky nebo sporáku máte? To znamená, že pokud máte plynový sporák, budete si muset pořídit jiné hrnce než má někdo, kdo má v kuchyni elektronickou desku. Hrnce takto dělíme na:

  • vhodné na plynový sporák,
  • vhodné na elektrickou desku,
  • vhodné na indukční desku.

Pojďme si o každé plotně říct něco víc.

Plynový sporák

Dá se říci, že na plynový sporák můžete použít jakýkoliv typ hrnce. Varné plochy jsou poměrně odolné a neměly by se zničit nesprávným povrchem daného výrobku. Zde třeba myslet spíše na samotný hrnec.

Nejvhodnější jsou vysoce odolné povrchy jako například titan a litina. Tento typ hrnců je kvalitní, odolný a vysoká teplota ho nijak nezničí. Na druhé straně, při plynovém sporáku je třeba vyhýbat se teflonu. V tomto materiálu často hrnce nenajdete. Jde především o pánve. Pokud by se náhodou stalo, že byste používali teflonovou pánev na tomto povrchu, mohli byste ji zničit.

Myslete na to, že při plynovém sporáku máte otevřený oheň. Plameny mají dopad na celý hrnec, což znamená, že při nesprávném materiálu by mohli na hrnci zůstat šmouhy nebo nečistoty.

Elektrická sklokeramická deska

Elektrická deska je v dnešní době velmi oblíbená. Dokáže udržet teplo a pokrm dovařit i poté, co ji vypnete. Je elegantní a stylová. V kuchyni skvěle vypadá. Máte ji doma a přemýšlíte, jaký materiál hrnce při ní zvolit? Netřeba se ničeho bát, podobně jako plynový sporák, i elektrická plotna je velmi přizpůsobivá a univerzální. Vhodné jsou pro ni všechny typy materiálu.

Na elektrické plotně můžete pokrmy připravovat jako v nerezu, tak i v smaltu či keramice. Je úplně jedno, jaký hrubý povrch je nebo z jakého materiálu je hrnec vytvořen. Deska ho dokáže jednoduše ohřát. Dokonce, pokud máte nějaké jídlo ve skleněné nádobě, která se může ohřívat, klidně ji na desku položte a ohřejte. Poradí si i s tímto materiálem.

Jediný typ, který na elektrické desce nefunguje, jsou speciální hrnce a pánve určené na indukční desku. Ty na ni nejsou vhodné.

7. Indukční deska – Jaké hrnce koupit na indukci?

Do kategorie elektrických ploten patří i indukční plotna. Je však v samostatné kategorii, protože na ní nefunguje téměř žádný běžný hrnec. To znamená, že pokud jste si ji dali právě doma nainstalovat, ale máte hrnce, které jste používali na plynu nebo sklokeramické desce, budete muset udělat další nákup. A tím je nákup hrnců na indukční desky.

Indukční deska patří mezi nejnovější typy ohřevu. Je velmi inteligentní, protože dokáže rozpoznat nádobu a začít okamžitě ohřívat. Jakmile však dáte nádobu z ní dolů, varná zóna se hned ochladí, díky čemuž se nepopálíte. Vhodná je například do domácností s dětmi.

Na to, aby indukční deska věděla fungovat správně, potřebuje i správné nádoby a hrnce. Na trhu proto najdete speciální typy, které se na indukční desku hodí. Některé mohou být z litiny, protože tento materiál je s indukcí kompatibilní.

8. Úchytky

Úchytky jsou na hrncích velmi důležité. Pro mnohé jsou jen doplňkem, pomocí kterého chytají hrnec a dokáží ho přenést. Pravdou však je, že splňují i mnohé další funkce. Právě proto musí být z kvalitního materiálu.

Úchytky mohou být z více materiálů. Velmi často se objevuje plast. Ten je výhodný zejména tehdy, když potřebujete hrnec přenášet bez rukavic. Plast se neohřeje a je skoro stále studený. Většinou jsou jím úchytky jen „potažené“. To znamená, že základ tvoří kov, díky čemuž je úchytka pevná, no vrch tvoří plast, díky čemuž je zas chladná.

Při plastu si dávejte velký pozor a to zejména tehdy, pokud se rozhodnete ohřát nějaké jídlo v troubě. Hrnce s plastovými úchytkami rozhodne, nesmí jít do trouby. Zničili byste si nejen hrnec, ale i troubu.

Kovové úchytky jsou na druhé straně velmi praktické, pokud hrnec dáváte do trouby často. Jsou odolné, stejně jako hrnec samotný. Jejich nevýhodou je však to, že jsou velmi horké, a proto při přenášení nebo držení hrnce budete potřebovat rukavice.

9. Poklice

Stejně jako úchytky, i poklice jsou pro mnohé běžnou věcí, která s hrnci přichází. Myslete však na to, že jsou velmi důležité a to jak při samotném vaření, tak i při udržení teploty nebo uchovávání jídla v chladničce.

Poklic najdete několik typů. Ve většině případů korespondují s hrncem. To znamená, že pokud je hrnec titanový, poklice je stejná. Pokud je keramický, keramická je i poklice. Některé typy hrnců mají prosklené typy, abyste na jídlo viděli a nemuseli jste hrnec odkrývá.

Některé sady poskytují zcela celou výbavu. To znamená, že spolu s hrnci dostanete i poklice. Jiné zas nemají. Nevýhodou při sadách bez poklic je to, že následně nějaké budete muset koupit. Při koupi je třeba myslet na správné rozměry. Ty však často nestačí. Některé pokličky na hrnec jednoduše sednout nemusí. Co vám udělá zbytečně problémy navíc.

I při poklice myslete na úchytky. Ty mohou být jak kovové, tak plastové nebo dokonce dřevěné. Kovové se snadno ohřejí a pálí. Proto si při nich dávejte pozor a nadzvedávejte jejich jen pomocí rukavic. Dřevěné nebo plastové jsou zas praktičtější, protože se nezahřáté, a proto nepálí.

Myčka nádobí a hrnce

Máte doma myčku nádobí? V tom případě myslete na to, že hrnce, stejně jako jejich pokličky, musí dát mýt v myčce. Usnadní vám to práci při jejich čištění, protože se vyhnete mytí v rukách.

Některé hrnce do myček nejsou vhodné, protože jsou z materiálu, který by mohla myčka nějak poškodit, popřípadě zničit. Sledujte proto i podrobné informace o jednotlivých produktech, které si kupujete.

Dokonce, sady často poskytují hrnce vhodné do myčky, ale pánev, která je součástí, vhodná není. Může to být například kvůli ručce, která by se mohla určitým způsobem zničit.

Vlastnosti hrnců a funkce

I hrnce mají různé funkce a vlastnosti, které se později při používání sejdou. Je to například tlaková možnost, kdy se pomocí pokličky stane z běžného hrnce tlakový. Ne každý typ má však takovou možnost.

Následně jde o odnímatelnou rukojeť. To se hodí například při čištění ať už v myčce nebo v rukou, nebo když hrnce skladujete. Výhodné to je zejména při pánvích. Ty mají rukojeť dlouhou av menší skříňce by mohla překážet.

Výhodnou maličkostí je například ryska ukazující, kolik tekutiny v hrnci máte. To se hodí kdykoliv při vaření, když potřebujete něco změřit.

Některé hrnce poskytují velmi efektivní držáky na odložení poklic. Během vaření je tak máte kam odložit, aniž jste se spálili nebo zašpinili okolí sporáku.

Cena

Cena je poměrně velký faktor ovlivňující to, zda si sadu hrnců koupíte nebo se ohlédnete po nějaké jiné. Důvod je ten, že ne každý si může dovolit drahé hrnce. Na druhé straně, platí zde i staré dobré pravidlo: „Není všechno zlato, co se třpytí.“ To znamená, že ne každý hrnec, který je drahý, je i kvalitní.

Proto myslete zejména na materiál, z něhož je hrnec vytvořen. Následně si všimněte jednotlivé „spojení“. To, jak je k hrnci připojena ručka nebo jako jsou připojeny úchytky. Všímejte si celkové zpracování. Některé hrnce jsou totiž drahé zejména kvůli značce. Ta však nemusí zaručovat kvalitu.

Připravujete doma pokrmy velmi často? Pokud ano, není třeba se bát vsadit i na levnější hrnce. Časem byste i ty úplně nejdražší museli vyměnit, protože by byly opotřebované. Samozřejmě, vyhýbejte se zcela nejlevnějším alternativám, které by se vám mohly zničit po pár použitích.

Kde nakupovat?

Celkem důležitá otázka přichází tehdy, když už zcela víte, na jaké hrnce se zaměřit. Kde nakupovat? Jsou kamenné prodejny o něco lépe než internetové obchody? Na tuto otázku neexistuje žádná správná odpověď. To znamená, že pokud raději nakupujete tak, že si předtím výrobky podíváte na vlastní oči a chytíte, je dobré koupit sadu v kamenné prodejně. Pokud chcete ušetřit čas a často i peníze, vsaďte na internetový obchod.

Kamenné prodejny mají výhodu v tom, že hrnec si můžete chytit. Cítíte, jaký je těžký, vidíte, jaký je velký a také na první pohled vidíte, jakou má přibližnou kvalitu. To z fotky na internetovém obchodě vidět nebudete. E-shopy zas mají výhodu v tom, že často poskytují nižší ceny a danou sadu můžete najít na více obchodech a ceny porovnat.

Rada na závěr

Nakupování hrnců vypadá na první pohled poměrně jednoduše. Pravdou však je, že na to, abyste našli tu nejlepší sadu, si potřebujete spoustu věcí promyslet. Myslete zejména na typ ohřevu, jaký máte, na materiál, který vám bude nejvíce vyhovovat a nezapomeňte ani na design. Protože ten často rozhodne za vás.

Často kladené otázky

Jaký materiál je nejvhodnější pro indukční desky?

Nejčastěji se využívá kombinace kovaného hliníku s mramorovým povrchem. Vhodná je však i litina, která je kompatibilní s indukční varnou deskou.

Jaké hrnce jsou do domácnosti nejdůležitější?

Základem každé domácnosti je jeden velký hrnec o objemu 5 – 6 litrů. Následně je to středně velký hrnec, malý hrnec do 2 litrů a pánev.

Který materiál je pro hrnce nejlepší?

Úplně přesně se nedá říct, jaký materiál je nejlepší. Velmi kvalitní je však titan a litina. Jde o odolné a masivní typy, které dokáží vzdorovat i vysokým teplotám. Mezi velmi používané materiály však patří i nerez kvůli jeho příjemné ceně a pěknému vzhledu.

Proč je sada výhodnější než samostatné kupování hrnců?

Sada hrnců má často výhodnější cenu. Také máte hrnce ve stejném materiálu a designu. To se hodí zejména lidem, kteří mají hrnce na očích. A nesmíme zapomenout ani na stejný materiál. Víte, jak s ním pracovat a co od něj očekávat.

Ohodnoťte tento článek!
[Celkem: 8 Průměrně: 4.9]

Napsat komentář

Leave the field below empty!