Test TOP 7 nejlepších rychlovarných konvic 2020

test rychlovarnych konvicV posledních desetiletích obyčejné konvice na sporák nahradily moderní rychlovarné konvice, bez kterých si už většina z nás neumí představit ráno. Jsou neodmyslitelnou součástí každé domácnosti.

Fungují zcela jednoduše. Topné těleso, které je v dolní části konvice přeměňuje elektrickou energii na tepelnou. Ta následně ohřeje vodu na požadovaný bod varu. Stisknutím jednoho tlačítka vám tedy rychlovarná konvice zahřeje potřebné množství vody na kávu, nebo čaj v průběhu pár minut.

Velkou výhodou rychlovarné konvice je nejen krátký čas ohřevu a nízká spotřeba elektrické energie, ale také malé rozměry a působivý design.

 Náš test rychlovarných konvic vám představuje žebříček těch nejlepších rychlovarných konvic, které najdete na trhu. Při výběru se neváhejte inspirovat.

 

Test – TOP 7 nejlepší rychlovarné konvice

 Název modeluHodnoceníPřibližná cena 
1.Tescoma 677820.00
rychlovarna konvice Tescoma 677820.00
2 999 Kč
2.DeLonghi KBOV2001
rychlovarna konvice DeLonghi KBOV2001
1 999 Kč
3.PHILCO PHWK 1700
rychlovarna konvice PHILCO PHWK 1700
1 499 Kč
4.Lauben Electric Kettle EK17WS
rychlovarna konvice Lauben Electric Kettle EK17WS
1 199 Kč
5.Concept RK 4065
rychlovarna konvice Concept RK 4065
899 Kč
6.ETA ELA 8599
rychlovarna konvice ETA ELA 8599
699 Kč
7.Braun WK 300
rychlovarna konvice Braun WK 300
899 Kč

Jak vybrat tu nejlepší rychlovarnou konvici?

Vzhledem k intenzitě používání rychlovarné konvice třeba počítat s možnými poruchami, obzvláště při nedostatečné údržbě. V případě tedy, že se vám rychlovarná konvice pokazila, nebo zvažujete koupi novějšího typu, řiďte se následujícími parametry:

  1. Typ rychlovarné konvice

Pokud máte v kuchyni indukční varnou desku, můžete si vybírat tak z elektrických, jakož i indukčních varných konvic. Ty se hodí zejména pro ty, kteří nechtějí mít v kuchyni zbytečně mnoho spotřebičů a potrpí si na celkový design. Co se týče spotřeby energie a rychlosti ohřevu jsou oba typy velmi podobné. Jediným rozdílem je automatické vypínání ohřevu vody, které byste u indukčních konvic hledali marně. Během zahřívání musíte stát u indukční varné desky a čekat, až se voda ohřeje na požadovanou teplotu.

  1. Objem rychlovarné konvice

Odvíjí se zejména od počtu členů v domácnosti, volného prostoru na kuchyňské lince a účelu použití. Pro menší, dvoučlenné rodiny doporučujeme konvici s objemem 1 – 1,2 litru. Samozřejmě, pokud k vám chodí návštěvy nebo jste vícečlenná rodina sáhněte po větší min. 1,2 -1,7 litrové konvici. V případě, že vaše kuchyně není zrovna největší a každé místo je pro vás vzácné, na trhu najdete i malé cestovní konvice s objemem 0,4 – 0,6 l, které se vejdou opravdu všude. Navíc jsou praktické, jednoduše ideální na cestování.

  1. Příkon

Jeden z nejdůležitějších technických parametrů. Vypovídá o spotřebě elektrické energie a rychlosti ohřevu vody v konvici. Čím je příkon konvice vyšší, tím se voda zahřeje rychleji. Je třeba si však uvědomit, že se stoupajícím příkonem roste i spotřeba elektrické energie. Konvice s příliš vysokým příkonem nemusí být vždy tím nejlepším řešením. Optimální příkon pro konvice s objemem 1- 1,7 l je 2 200W . U menších varných konvic vám bude stačit příkon 1500W.

  1. Topná spirála

Rychlost ohřevu vody včetně výše zmíněných parametrů závisí také na umístění topného tělesa, resp. topné spirály. S viditelnou, nezakryté spirálou se můžete setkat zejména u starších modelů, jejichž hlavním benefitem je krátký čas ohřevu a nízká cena. Třeba však počítat s usazováním vodního kamene a tím i častým čištěním. Skrytá topná spirála je uložena v dolní části konvice, vzhledem k tomu nedochází k usazování vodního kamene a údržba je jednodušší. Nachází se spíše v dražších, moderních konvicích a slouží nejen k ohřívání vody, ale i jiných tekutin.

  1. Základna konvice a nabíjecí kabel 

Varná konvice se umísťuje na základnu, která může být statická nebo otočná. Výhodou otočné konvice je, že nemusíte přemýšlet jako konvici správně vložit. Navíc dražší modely s tímto typem základny mají tlačítka, pomocí kterých si můžete regulovat teplotu ohřevu tak, jak potřebujete.

Neodmyslitelnou součástí každé základny varné konvice je elektrický kabel. Před koupí si tedy předem promyslete, kam konvici umístěte a jak daleko bude elektrická zásuvka. Některé modely dokonce disponují praktickým navíjením kabelu se zabudovaným prostorem na jeho uložení. Jsou tedy ideální pro ty, co si potrpí na design kuchyně a nechtějí mít kabely po celé kuchyňské lince. V případě, že plánujete, zařizujete novou kuchyň, doporučujeme sáhnout po bezdrátové konvici, která je zabudována v kuchyňské lince.

  1. Materiál konvice

V současnosti máte na výběr hned z několika materiálů:

Nerez – jeden z nejpoužívanějších materiálů v kuchyni. Nerezové rychlovarné konvice vynikají jak svým designem, tak kvalitou. Nešíří zápach a dokonale ladí se zbytkem kuchyňských spotřebičů. Nevýhodou však je vyšší pořizovací cena a možné riziko popálení, protože nerez rychle zahřívá.

Plast – je podstatně levnější alternativou. Plastové konvice jsou sice lehčí a praktičtější na údržbu, avšak zanechávají ve vodě nepříjemný plastový zápach, který vám může v kávě nebo čaji překážet.

Sklo – jedinečný materiál používaný zejména v moderních domácnostech. Skleněné konvice jsou ve srovnání s předchozími typy nejtěžší a nejnáchylnější na usazování vodního kamene. Jsou tedy ideální pro lidi, kteří nepoužívají konvici pravidelně, spíše si potrpí na design.

Keramika – spojuje se především s lidovými tradicemi a kulturou. Největším trumfem keramických konvic je nejen unikátní, vzorovaný design, ale i výborná izolace hluku, což ocení hlavně rodiny s malým miminkem.

  1. Funkce a ostatní doplňky 

Rychlovarné konvice primárně slouží k ohřátí vody. Některé modely však disponují i dalšími funkcemi, které zajišťují lepší komfort při používání.

Pokud si rádi vychutnáváte šálek kvalitní kávy nebo čaje, určitě oceníte funkci regulace teploty, jejímž prostřednictvím si můžete nastavit ideální teplotu vody na váš nápoj. Součástí některých, především modernějších rychlovarných konvic je i displej ukazující aktuální teplotu vody.

Za zmínku rozhodně stojí rychlovarná konvice se sítkem na čaj a integrovaným teploměrem, který udrží určitý čas nápoj v požadované teplotě. Váš oblíbený čaj budete mít tedy déle teplý.

Velkou novinkou jsou rychlovarné konvice tzv. iKettle, které máte možnost ovládat přes Wifi přímo z vašeho smartphonu . Konvici tak bez problémů dokážete spustit například z obývacího pokoje nebo ložnice.

Z praktických funkcí se určitě sejde ukazatel naplnění vodou, bezpečnostní pojistka chránící konvici před přehřátím, filtr proti vodnímu kameni, či LED podsvícení.

Jak probíhá údržba rychlovarné konvice?

Při utírání rychlovarné konvice z vnější strany nelze zapomínat ani na její vnitřek. Důležité je alespoň jednou za měsíc důkladně vyčistit filtr a zbavit konvici vodního kamene.

Jak zbavit konvici vodního kamene?

Velké množství vodního kamene může způsobit nejen přehřívání konvice, ale má vliv i na efektivitu ohřívání. Právě z tohoto důvodu je nezbytné co nejdříve odstranit všechen usazený vodní kámen. Můžete to udělat různými způsoby, buď tabletami, nebo roztokem, který najdete téměř v každé drogerií.

Přírodní TIP

Stejně účinná, avšak podstatně levnější je kyselina citrónová. Postup je zcela jednoduchý. Do konvice nalijte po rysku vodu, následně vysypte lžičku kyseliny citronové a zapněte. Po vyvaření nechejte roztok v konvici ještě minimálně hodinu, nebo klidně i přes noc a vylijte. V případě, že na bocích konvice zůstal vodní kámen, snadno ho očistíte pomocí houbičky s kapkou octa. Před používáním konvici alespoň dva krát převařte čistou vodou a hotovo.

Jakou teplotu vody zvolit u jednotlivých nápojů?

Káva -> 93 ° C

Ovocný čaj -> 70 ° C

Černý čaj -> 100 ° C

Obecné tipy před koupí a během používání rychlovarné konvice

  1. Dbejte aby konvice disponovala bezpečnostními prvky , tj . pojistkou proti zapnutí konvice bez obsahu, zda otevření během pádu a automatickým vypnutím při nesprávném položení na základnu.
  2. Volte nižší a širší konvice, které lépe využívají teplo ze spodní části, kde je uloženo topné těleso.
  3. Zkontrolujete si, jaké je minimálně naplnění konvice, zvláště pokud často používáte konvici pouze pro sebe.
  4. Před používáním konvici vyvařte nejméně dvakrát čistou vodou. Zbavíte ji tak všech bakterií a mikroorganismů, které jsou pro vaše zdraví škodlivé.