Test TOP 7 nejlepších pánví 2022

testy panviPánev je kuchyňské náčiní s plochým rovnoměrným dnem. Obecně se jejich rozměr pohybuje v rozmezí od 20 do 30 centimetrů, avšak existují tak rozměrově menší, jak i větší pánve. Většina pánví má nízké boky, které jsou nahnuté směrem ven, dlouhou ručku a žádnou přikrývku.

Na trhu existuje mnoho druhů pánví, jedním z nich je sauté pánev, jejíž boky nejsou výrazně (nebo vůbec) nahnuté, zatímco balení obsahuje průhlednou přikrývku.Ačkoliv je taková pánev určena a navržena na restování při nízké teplotě, může být stejně využita na pražení jako standardní pánev.

Zpracování jídel na pánvi často vyžaduje potření spodní plochy mastnou potravinovou látkou, jakou jsou např. různé oleje (slunečnicový, řepkový,…). Olej namaže povrch rozpálené pánve, zvyšuje kontakt mezi potravinou a pánví, snižuje potřebný čas na tepelnou úpravu a zlepšuje chuť i barvu výsledného jídla. V našem testu pánví vám jejich dělení přiblížíme blíže.

Náš test pánví vám přináší srovnání těch nejlepších pánví. Ať už se jedná o teflonovou, litinovou či nerezovou pánev budeme se snažit vám jednoduše představit, kterou pánev byste si měli koupit.

 

Test – Top7 nejlepší pánve

 Název modeluŠpecifikace modeluHodnoceníPřibližná cena 
1.Tefal TalentPro C6210652 pánev 28cm
pánev Tefal TalentPro C6210652 pánev 28cm
  • univerzální pánev
  • vhodná na smažení, opékání ale i na přípravu omáček
  • z přírodních materiálů kamene a smaltu
799 Kč
2.Tefal TalentPro C6210652 pánev 24cm
pánev Tefal TalentPro C6210452 pánev 24cm
  • inovativní wok na rychlé vaření
  • skvělá příprava šťavnatých jídel
  • možnost vařit i ve větším množství
699 Kč
3.Tescoma i-PREMIUM Stone 28cm
pánev Tescoma i-PREMIUM Stone 28cm
  • klasická pánev na smažení
  • díky kamennému povrchu stačí vařit na troše oleje
  • nelepivý povrch
999 Kč
4.Tefal TalentPro C6210852 pánev 32cm
pánev Tefal TalentPro C6210852 pánev 32cm
  • skvělá pánev na grilování
  • lehká hliníková pánev
  • nepřilnavý povrch
950 Kč
5.Tescoma i-PREMIUM Stone 24cm
pánev Tescoma i-PREMIUM Stone 24cm
  • 24cm pánev na smažení
  • díky kamennému povrchu stačí vařit na troše oleje
  • nelepivý povrch
899 Kč
6.LAMART Keramická pánev K2870 28cm
pánev LAMART Keramická pánev K2870 28cm
  • wok s průměrem 28cm vhodný na jakýkoliv typ přípravy jídla
  • indikátor teploty Thermo-SpotTM
  • nelepivý povrch
299 Kč
7.Tefal TalentPro C6213852 palačinkovací pánev 25cm
pánev Tefal TalentPro C6213852 palačinkovací pánev 25cm
  • wok s povrchem Titanium Excellence®
  • extra odolný nepřilnavý povrch
  • vložka z nerezové oceli
649 Kč

Jak vybrat tu nejlepší pánev?

Kdekoliv jsou pánve prodávány, člověk je může najít v kvantech. Různé tvary, různé materiály, různé vlastnosti, různé rozměry, různé ceny. Na to, aby si člověk zvolil tu správnou pánev, musí brát na zřetel několik faktorů. Nejdůležitější z faktorů je právě použití – tedy na co danou pánev budete používat, tedy zda hledáte speciální grilovací pánve, sauté pánve, woky nebo univerzální pánve. To vede k rozhodnutí mezi materiály a rozměry. Pokud se člověk nedokáže rozhodnout, existují univerzální pánve, které se hodí na téměř všechna použití.No koneckonců je nejlepší vlastnit několik druhů pánví z různých materiálů, aby člověk nebyl zaskočen výsledkem, který před ním stojí na pánvi.

  1. Teflonové pánve

Pánve vyrobené z teflonu jsou skvělé v tom, že obsahují nelepící povrch, snadno se myjí a pražení nepotrvá dlouho.Avšak mějte na paměti – pokud se rozhodnete koupit teflonovou pánev, na její povrch smíte použít pouze náčiní z teflonu (ale i plastové či dřevěné), jakékoli jiné může totiž poškodit její povrch, což zapříčiní uvolňování škodlivých látek přímo do jídel.

Takové pánve, nakolik jsou nelepivé, jsou vhodné na jídla, které se zvyknou lepit na rozpálené povrchy. Pro přípravu těchto jídel by měl stačit nízký až střední stupeň. Povrch takových pánví je náchylný na vyšší teploty, které snižují jeho životnost a poškozují ho, což vede k vyloučení škodlivých látek do potravin, a tak je taková pánev nejlepší v případě, že potraviny které jdete připravit nevyžadují vysokou teplotu.Pravidlem je, že čím dražší pánev, tím je její povrch kvalitnější – vydrží více a mnohem déle.

Mytí je jednoduché, díky nelepící povrchu – stačí papírové utěrky a následně umytí s houbičkou (myjte jemným povrchem).Jakékoliv drsné a chemicky silné prostředky a pomůcky okamžitě nebo postupně narušují strukturu povrchu.

  1. Litinové pánve

Velmi rozšířené pánve. Stará škola, která zaručí důkladné opečení. Litinová pánev totiž vodí teplo tak jako žádný jiný druh pánví, a tak je skvělá na pražení mastných jídel. Takové pánve jsou těžší než její protějšky, ale to vynahrazuje rovnoměrným zahříváním celé plochy. Vodění tepla je extrémně účinné a pánev zadržuje teplo na delší dobu. Díky její účinnosti by měly být litinové pánve využívány stejně jako teflonové – na nízkém či středním stupni.

Pozor: litina nereaguje stejně dobře na kyseliny (např. Víno) než jiné materiály, proto je v takovém případě doporučené využít jinou pánev, například pánev z nerezové oceli.

Údržba litinové pánve je právě její časté používání – tuková vrstva na povrchu zabraňuje korozi.

Mytí je časově náročnější než u teflonových, nejlepším způsobem mytí připáleného povrchu je vařením vody tak dlouho, dokud se částečky od povrchu neodlepuju.

  1. Nerezové pánve

Pánve vyrobeny z nerezové oceli, jsou pevné a dlouho vydrží.Často lehčí než litinové a nijak nereagují na látky, narozdíl od litinové.To umožňuje přípravu různých jídel např.i na víně bez jakýchkoliv obav.

Nerezová pánev je skvělou volbou, pokud často restujete, preferujete kov a připravujete pokrmy různými způsoby. Je hlubší než jiné pánve, což je skvělé pro přípravu různých omáček.

Nejlepší nerezové pánve jsou těžší, to nepřímo poukazuje na přítomnost vysokovodivého jádra z hliníku, které se nachází mezi vrstvami nerezové oceli.To rovnoměrně rozvádí teplo podél plochy.

Pokud nechcete, aby se na nerezovou pánev nepřipalovalo jídlo, jednoduše zahřejte pánev na vysokém stupni.Teplotu následně snižte a přidejte kapku oleje, který rozlijete po povrchu.Ponechte na cca minutu a přidejte potraviny, společně s trochou oleje pokud je to nutné.Teplo a olej tak zacpávají mikroskopické póry na pánvi, což výrazně snižuje výskyt připálenin.

Mytí nerezových pánví je jednoduché, protože je člověk může umýt i se saponátem a drsnějším zacházením.

  1. Keramické pánve

Najenvironmentálnejší a nejbezpečnější materiál použitý při výrobě takové pánve. Při využívání takové pánve, je důležité udržovat ji vždy čistou od zbytků oleje z předchozích pražení. Pozor, tak jako při teflonových pánvích, i keramické pánve mají nelepící se povrch, který může být narušen a tak se celá pánev znehodnotí. Naštěstí, keramický povrch toho vydrží mnohem víc, a museli byste se opravdu snažit, abyste ho opravdu narušily. Keramický povrch nezadržuje pach ani chuť z předešlých jídel, a tak při zahřívání pánve necítíte pach z jídla, které jste si připravili před dvěma týdny.Keramický materiál není znehodnocen po neustálém používání, jak to je často u levných teflonových pánví.

Berte na vědomí, že keramické pánve jsou velmi křehké a jakýkoliv pád vede k jejich rozbití či narušení.

Před prvním použitím, pánev omyjte v teplé saponátové vodě a vysušte ji s papírovou utěrkou, tím odstraníte jakékoliv zbytky a částečky na jejím povrchu. Před každým vařením jemně a rovnoměrně namažte povrch. Používejte nízký až střední stupeň, protože nereagují dobře na vystavení vysokým teplotám. To může také vést k připálení. Nikdy nevkládejte horkou keramickou pánev do chladné vody.

Před mytím ji tedy nechte vychladnout.Umyjte ji v teplé saponátové vodě s jemnou houbičkou či utěrkou.Pokud se chcete zbavit připálenin, namočte ji do horké vody na půlhodinu.To udělá čištění jednodušším.Vyhýbejte se drátěnkám a jiným tvrdým pomůckám.Po umytí důkladně opláchněte v teplé vodě a vysušte, odložte na bezpečné místo, nejlépe pryč od jiné keramiky.

Ručky pánví – jaká by měla být?

Obecně by si měl člověk zvolit pánev jejímž ručka je odnímatelná, umožňujíc různé jiné využití koupené pánve. Rukojeť by neměla být termovodivá, aby nedocházelo k popáleninám či zbytečnému držení s nešikovnou chňapkou.Ručky by tedy měly být vyrobeny z plastu či jiného syntetického nevodivého materiálu.

Hloubka pánví – jaké různé existují?

Při koupi pánví je důležité myslet předem – bude pánev využívána výlučně na pražení nebo plánujete připravovat omáčky či jiné šťavnaté jídla?Se sauté pánvemi si dokážete připravit šťavnaté jídla, zatímco nízké hrany standardních pánví umožňují snadné převracení jídla.Pokud vaše recepty obsahují kroky, kde je třeba restovat a přidávat tekutiny, saute pánve jsou tou pravou volbou.

Ohodnoťte tento článek!
[Celkem: 6 Průměrně: 4.7]

Napsat komentář

Leave the field below empty!