Test nejlepších fritéz 2020

test fritezFritéza (také známá pod názvem fritovací hrnec), je kuchyňský spotřebič určen k fritování (smažení) potravin při vysoké teplotě. Do nádoby fritézy se vylije olej, který se díky vysokému příkonu nahřeje na vysokou teplotu.

Košík, ve kterém se nacházejí potraviny připravené ke zpracování, se následně zcela ponoří do tohoto horkého oleje, kdy začíná tepelné zpracování.

Fritézy se používají jak v domácnosti, tak i v profesionálních restauracích a fast foodech. Hranolky či smažené pokrmy mohou tak být připraveny i ve vaší domácnosti, a to rychlým a efektivním způsobem.

Na trhu se rovněž nacházejí fritézy větších rozměrů, zaměřující se na zpracování větších potravin. Výsledek fritování je zlatavý a křupavý výsledek – vnější vrstva se dehydratuje a zapeče, zatímco vnitřek je tepelně zpracované, ale zůstává šťavnaté.

V našem testu fritéz můžete najít nejlepších 7 fritéz, které je momentálně možné koupit. V případě, že stále přemýšlíte a nevíte se rozhodnout, která fritéza je ta nejlepší, právě náš test fritéz by vám mohl pomoci při výběru té nejlepší fritézy.

Test – TOP5 nejlepší fritézy

 Název modeluHodnoceníPřibližná cena 
1.Tefal FR 495070
fritéza Tefal FR 495070
1 900 Kč
2.Tefal FR 490070
fritéza Tefal FR 490070
1 600 Kč
3.TEFAL FZ 710038
fritéza TEFAL FZ 710038
3 400 Kč
4.Tefal FZ 701015
fritéza Tefal FZ 701015
3 000 Kč
5.TEFAL FF 1231
fritéza TEFAL FF 1231
900 Kč

Jak si vybrat tu nejlepší fritézu

Tak, jako každý jiný spotřebič v domácnosti, i fritézy se liší tak svými funkcionalitami, jakož i způsobem toho, co dělají. Fritézy se tak dělí do různých druhů, které vyhovují různým potřebám spotřebitele.

1. Horkovzdušná fritéza

Způsob fritování potravin v této fritéze se výrazně liší od ostatních, a tak i samotný výsledek. Horkovzdušná fritéza využívá proudění horkého vzduchu na tepelné zpracování potraviny, zpracuje ho tak rovnoměrně z každé strany, výsledkem čehož je křupavý vnějšek a šťavnatý vnitřek. Výsledky této fritézy nemusí každému lahodit tak, jak z fritézy využívající horký olej. Chuť je dostatečně rozdílná na to, aby se člověk rozhodl zaměnit ji. Každopádně, teplovzdušné fritézy jsou zdravější než jiné druhy – na zpracování potravin využívá minimální množství oleje (jedna lžíce). A tak po fritování, člověk nemusí vyhazovat kopu zbytkového oleje. Čištění horkovzdušné fritézy je tedy jednodušší, než u jiných druhů.

Ve fritéze se nachází ventilátor, který horký vzduch zahřátý tělísky ve fritéze roznáší rovnoměrně.

Před koupí berte na vědomí, že:

– Potraviny nejsou ve skutečnosti upražená
– Tento druh technologie nevyhovuje všem druhům potravinám stejně
– Dražší

2. Standardní fritéza

Takové fritézy se dělí do několika podkategorií:

a) Fritéza se skrytou topnou spirálou

– spirála je skryta pod filtrovací nádobou
– termostat kontroluje teplotu oleje
– obtížnější mytí
– zbytky z jídla se mohou připálit
– využitelný plný objem

b) Fritéza s topným tělesem v oleji

– těleso je vyjímatelné, umožňujíc modulární čištění fritézy
– pod tělesem se nachází chladná zóna, zabraňující připálení
– objem nádoby je z části zabrán tělesem
– energeticky účinná

c) Rotofritéza

– koš rotuje během fritování
– výrazně nižší spotřeba oleje

Před koupí berte na vědomí, že:

– Využívají mnohem více oleje než u horkovzdušné fritézy (u nichž vystačí lžíce oleje, nebo dokonce žádný), aby potraviny uložené v koši byly zcela ponořeny
– Olej se dokáže dostat hlouběji do potravin, což vytvoří hrubší a křupavější vnější vrstvu
– Jídla jsou šťavnatější než u teplovzdušných
– Zatímco teplovzdušné fritézy umožňují různé jiné způsoby zpracování potravin (např. Grilování), standardní elektrické fritézy jsou výlučně pro fritování
Čištění je diametrálně namáhavější než u horkovzdušné fritézy, zbavování se velkého množství oleje může být dalším problémem

Jaká fritéza je tedy vhodná pro mě?

Pokud je pro vás prioritou chuť jídla než to, co následuje po hodování, standardní fritézy nabízejí to, co chcete. Přestože jsou teplovzdušné fritézy schopné podobného opečení, nemá to na skutečnou konzistenci hlubokého fritování.

Pokud je pro vás prioritou spíše zdraví, horkovzdušná fritéza vyhrává. Potraviny fritované během toho, jak jsou namočené v oleji obsahují vyšší obsah tuku než potraviny z fritézy, kde použijete jen malé množství oleje (nebo vůbec). Avšak i se standardní fritézou dokážete snížit obsah tuku ve fritované potravině, stačí se ujistit, že olej má správnou teplotu. Pokud je olej příliš horký, křupavá vrstva se zformuje rychleji a tak se vnitřek neupeče dostatečně, následkem čehož je ponechání potravin ve fritéze na delší dobu – to umožňuje oleji nasáknout do potraviny ve větším množství.

Jaký objem oleje je vhodné použít?

Před koupí fritézy musí člověk vědět na jaké účely a pro koho bude fritézu využívat. Plánujete ji využít zejména na menší občerstvení, jako jsou hranolky či jiné menší pokrmy nebo chcete nasytit sebe, svou rodinu nebo kamarády na party? V tom posledním případě, malý objem oleje fritézy by znamenal mnohem déle fritování kvůli většímu množství potravin. Čtyřčlenné rodině stačí 2,5 l objem.

Vyšší objem oleje se rovná vyššímu počtu porcí, zatímco olej nebudete muset měnit tak často v případě těch nízko objemových.

Jiné parametry, které by vás při výběry fritézy měli zaujímat

Objem mísy, možnost mytí v myčce, vyjímatelná nádoba, časovač, termostat, příkon, váha fritovacího hrnce.

Umývaní fritézy

Některé druhy fritézy jsou modulární, a tak se jednotlivé části dají odpojit, umýt v myčce a následně spojit zpět. Jiné jsou vestavěné, a tak je jejich čištění obtížnější.

V první řadě, je důležité vyměňovat olej a čistit ji pravidelně, aby se zabránilo nahromadění oleje. To nikdy nedělejte během toho, jak je fritéza pod proudem.

  • Odpojte ji a nechte vychladnut.
  • Nechte olej vypustit. Nevylívejte.
  • Koš omyjte v umyvadle, použijte čisticí prostředek na nádobí.
  • Umyjte víko a nádobu, pokud je třeba, omyjte i samotné topné těleso.
  • Napusťte fritézu horkou vodou, tolik jako kdybyste použili olej. Vodu ponechte působit na půlhodinu. Po půlhodině vylijte polovičku vody, se zbytkovou vodou omyjte spodek a boky, následně vylijte všechnu. Pozor na vysoký objem oleje – v takovém případě je lepší zbavit se vody jiným způsobem.
  • Vyměňte nebo vyčistěte filtr / filtry na veku.
  • Pokud zůstal olej na některých místech, vyzkoušejte směs sody a teplé vody s níž následně umyjete tyto místa.
  • Hrnec pořádně opláchněte, zbavte se všeho prostředku a nechte vysušit. Pokud spěcháte se sušením, použijte papírovou utěrku.

Využití filtru fritovacích hrnců

Fritování produkuje výrazný pach, ten se dokáže dostat do celé domácnosti, nakolik se olej naváže na páru, která stoupá vzhůru. To má dopad jak na pach v domácnosti, tak na samotné stěny, kde vznikají mastné fleky. Filtry zabraňují úniku těchto pachů a následnému vzniknutí těchto fleků.