Test TOP 7 nejlepších kuchynských robotů – 2024

test kuchynskych robotuVařenípečení nemusí vždy patřit mezi oblíbené činnosti, zejména pokud po nich zůstane množství špinavých misek, mixéru, kráječů a hrnců. V případě, že nemáte myčku, může jejich mytí trvat klidně i tak dlouho, jak samotná příprava jídla. Tento fakt pochopitelně odrazuje nejen muže, ale i mnohé hospodyňky vkročit do kuchyně.

V takovém případě je nejvyšší čas na změnu v podobě kuchyňského robota. Tento moderní pomocník je spojením několika kuchyňských elektrospotřebičů v jednom. Dokáže šlehat, krájet, mixovat, sekat, nebo mísit těsto. Překvapí však nejen funkcemi, ale i rozměry, které jsou z roku na rok menší. Nemusíte se tak bát, že vám budou na kuchyňské lince překážet, ba přímo naopak, svým dizajnem mohou být hezkým doplňkem.

Základem každého kuchyňského robota je malý elektromotor, který zajišťuje pohyb jednotlivých nástavců při mixování nebo hnětení. Kromě množství háků a metel disponuje i velkou, odnímatelnou miskou do které vložíte všechny suroviny. Po nasazení vhodného příslušenství a misky se surovinami pouze nastavíte rychlost, spustíte a kuchyňský robot pracuje za vás. Ušetříte tak množství času, energie a neuděláte si zbytečný nepořádek v kuchyni.

Náš test kuchyňských robotů vám představuje žebříček těch nejlepších kuchyňských robotů, které najdete na trhu. Při výběru se neváhejte inspirovat.

Test – TOP5 nejlepší kuchyňské roboty

Název modeluHodnoceníPřibližná cena
1.Kenwood KVL 8400 S Chef XL Titanium
kuchynsky robot Kenwood KVL 8400 S Chef XL Titanium
17 999 Kč
2.ETA Gratus Maxipasta 0028 90081
kuchynsky robot ETA Gratus Maxipasta 0028 90081
17 999 Kč
3.ETA Gratus Max III. 0028 90061
kuchynsky robot ETA Gratus Max III. 0028 90061
11 999 Kč
4.Philco PHSM 9000
kuchynsky robot Philco PHSM 9000
6 999 Kč
5.ETA Gratussino 0023 90070
kuchynsky robot ETA Gratussino 0023 90070
4 999 Kč
6.Sencor STM 6350WH
kuchynsky robot Sencor STM 6350WH
4 999 Kč
7.Bosch MUM4880
kuchynsky robot Bosch MUM4880
3 999 Kč

Jak vybrat do kuchyně ten nejlepší kuchyňský robot?

Kvalitní kuchyňský robot patří mezi dražší kuchyňské spotřebiče a jeho výběr není jednoduchý. Podle čeho si tedy vybrat ten správný kuchyňský robot?

  1. Příkon motoru – je jedním z nejdůležitějších kritérií, od něhož se odvíjejí všechny činnosti, které kuchyňský robot zvládne. Na jednoduché šlehání, případně mixování vám stačí příkon 350 – 500 W. Pokud však vaříte pro celou rodinu a potřebujete uhníst těsto, drtit nebo odšťavňovat ovoce, sáhněte po silnějším kuchyňském robotu s příkonem minimálně 750 W – 1000W. V současnosti najdete na trhu i kuchyňské roboty s výkonem až 1500 W, které oceníte zejména při vaření nebo pečení pro větší počet lidí. Podobně jako u většiny domácích spotřebičů i u kuchyňských robotů tedy platí, čím větší výkon, tím více funkcí a příslušenství.
  2. Pohon – je také rozhodujícím faktorem při koupi. Kuchyňský robot se spodním pohonem je charakteristický miskou s menším objemem, přes kterou prochází hřídel s nástavci. V případě tohoto typu pohonu je však limitujícím faktorem často slabší výkon a neschopnost uhníst těsto. Je tedy vhodný spíše pro ty, kteří nevaří, nepečou pravidelně, spíše mixují nebo krájí. Vrchní pohon je silnější a zvládne vykonávat všechny funkce, co se v konečném důsledku odrazí i na jeho ceně a velikosti. Disponuje množstvím nástavců, velkou miskou a speciálním otáčivým ramenem. Díky jeho multifunkčním vlastnostem je ideální pomocník ve velkých domácnostech, kde se stále vaří a peče.
  3. Vybavení kuchyňského robota – netřeba zapomenout ani na typy nástavců, které jsou nezbytné pro fungování kuchyňského robota. Mezi základní výbavu kuchyňských robotů by měly patřit nástavce na šlehání, mixování a hnětení. Ujistěte se tedy, že daný kuchyňský robot nimi disponuje. Také si ověřte možnost dokoupení a cenu dalších nástavců na mletí potravin, krájení zeleniny či odšťavňování ovoce.
  4. Inteligentní výkon – kuchyňský robot s takovou funkcí hned po zapnutí a vložení misky se surovinami dokáže rozeznat míru jejího naplnění a následně zvolit ideální rychlost a výkon míchání či mixování. Nemusíte se tak bát, že kuchyňský robot špatně nastavíte, případně ho prohřejete, dobu a intenzitu míchání si automaticky reguluje.
  5. Systém míchání – k výslednému efektu přispívá i způsob míchání jednotlivých surovin. Kuchyňský robot se středovým systémem míchání spočívá v točení se jednotlivých nástavců po obvodu své osy. Mnohem efektivnější je však planetární systém, v kterém dané nástavce obíhají nejen po své osy, ale také krouží celém obvodu misky a mezi sebou navzájem. Velkou výhodou je, pokud kuchyňský robot poskytuje co největší počet rychlostních stupňů. Robot s třemi rychlostními stupni určitě nebude stačit na hnětení těsta, nebo mletí potravin. Doporučujeme tedy sáhnout spíše po kuchyňském robotu, který disponuje minimálně 7- 8 rychlostními stupni.
  6. Materiál a objem mísy – součástí každého kuchyňského robota je miska, ať už kovová, plastová, nebo dokonce skleněná. Zatímco u kovové misky se nemusíte bát, že při nárazu metel do její stěny se poškodí, v případě misky z plastu nebo skla je to právě naopak. Po nepatrném spadnutí nebo přílišném nárazu metel plast může prasknout a sklo se může rozbít. Včetně materiálu nezapomeňte ani na samotný objem misky. Levnější kuchyňské roboty disponují 3 litrovou miskou, která postačuje na přípravu jídla pro max. 2 lidí. V případě, že vás je víc investujte do většího kuchyňského robota s minimálně 4 litrovou mísou.
  7. Údržba – před samotnou koupí si třeba uvědomit, že jednotlivé nástavce a součásti kuchyňského robota je třeba po každém použití důkladně umýt.

Další různé užitečné funkce kuchyňských robotů

Kvalitní kuchyňský robot včetně výše zmíněných parametrů disponuje i řadou dalších funkcí. Jednou z nich je například pojistka proti přehřátí, díky které se kuchyňský robot v případě přetížení vypne. Nemusíte se tak bát, že se spálí motor a kuchyňský robot přestane fungovat.

Při delší době hnětení a náročnějších nádivkách jistě využijete funkci plynulé regulace jednotlivých rychlostí. Nemusíte tak přepínat mezi jednotlivými stupni, robot automaticky a plynule zvyšuje nebo zmenšuje rychlost pohybu nástavců. Z praktického hlediska myslete i na rozměr kuchyňského robota, délku kabelu, či vhodné umístění v kuchyni. Zkontrolujte také způsob uchycení kuchyňského robota k lince a vyzkoušejte si manipulaci s jednotlivými nástavci, miskou a ostatním příslušenstvím. Kuchyňský robot není levná záležitost, rozhodnout proto mohou i ty nejmenší detaily.

Ohodnoťte tento článek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Leave the field below empty!