Test TOP 7 nejlepších žehliček 2024

test zehlicekKaždá žena v domácnosti jistě ví, jaké umí být některé domácí práce nepříjemné. Jednou z nich je i žehlení. Nudné stání při žehlicí desce se spoustou zmačkaných věcí rozhodně nepatří mezi vaše nejoblíbenější činnosti.

Tento fakt však může změnit nejen správně věšení věcí na věšák, ale i kvalitní žehlička s množstvím zajímavých funkcí.
Jak jsme tedy již naznačili, žehlička je malé zařízení sloužící k vyrovnání oblečení a jiných tkanin například ubrusy nebo povlečení.

Působením tepla a tlaku žehlící plochy se tkáně dané látky vyrovnají. Rychlost, tlak, teplota a jiné faktory ovlivňující proces žehlení se však odvíjejí především od typu žehličky a druhu tkaniny. V souvislosti se žehlením je třeba pořídit si tu nejlepší žehličku, která je vyhovující svými parametry. V našem testu žehliček vám doporučíme 7 nejoblíbenějších a nejlepších žehliček na trhu.

V našem testu žehliček najdete 7 nejlepších napařovacích žehliček. V případě, že si s výběrem nevíte rady, určitě vám pomůže náš žebříček těch nejlepších žehliček na trhu.

 

Test – Top7 nejlepší žehličky

Jak správně vybrat tu nejlepší žehličku?

Při koupi napařovací žehličky byste měli dbát na následující důležité parametry:

  1. Žehlicí plocha to jak se žehlička klouže po dané tkanině ovlivňuje materiál žehlící plochy. Oproti suchým žehličkám kvalitní napařovací žehličky se mohou pochlubit keramickou plochou, která díky své tvrdosti statečně odolává mechanickému poškození. Také se snadno pohybuje po tkanině a rovnoměrně distribuuje teplo po celé své šířce a délce. Dražší a modernější žehličky mohou mít žehlící plochu ze safíru, který má velmi podobné vlastnosti jako keramika, je však ještě více odolnější a tvrdší.
  2. Parní otvory lehkost pohybu žehličky závisí i od tvorby vodní páry. Právě proto je počet a rozmístění parních otvorů na vaší budoucí žehličce důležitý. Čím více otvorů na spodní straně žehlící plochy žehlička má, tím je rozmístění páry rovnoměrnější, žehlení efektivnější a hlavně rychlejší.
  3. Výkon žehličky důležitým kritériem pro výběr té správné žehličky je i její výkon, resp. příkon. Říká nám o rychlosti, za jakou se nám žehlička zahřeje do požadované teploty. Čím bude rychleji nahřátá, tím více času a energií ušetříte. Sáhněte tedy raději po žehličce s příkonem minimálně 2 400W.
  4. Funkce žehličky v případě žehliček jsou samotné funkce velmi důležitým parametrem. Dnes existuje velké množství funkcí, kterými disponují ty nejlepší žehličky, které urychlují a zefektivňují samotné žehlení.

Funkce žehličky

Jednou z nejužitečnějších funkcí moderních žehliček je funkce odkapávání, která zbavuje vodu vodního kamene. Nemusíte tak před samotným doplněním vodu převařovat, případně čistit usazeniny vodního kamene.

Za zmínku stojí i Anti drip systém, který při dosažení nižší teploty automaticky zastaví tvorbu vodní páry, nestane se tak, že vám bude ze žehličky kapat voda bezprostředně po žehlení, nebo pokud si někde odběhnete.

Z   pohledu bezpečnosti jistě oceníte funkci automatického vypnutí, zejména v případě, že potřebujete někam na rychle odejít a nemáte čas zkontrolovat, zda jste vypnuli žehličku. Ta se po určitém čase sama vypne, což v konečném důsledku šetří i spotřebu elektrické energie.

Další parametry žehliček

Parní výkon a parní ráz – dva pojmy, které byste si měli před koupí osvojit. Parní výkon nám dává informaci o tom, kolik páry dokáže daný model žehličky vyprodukovat během jedné minuty. Nejlepší je, když žehlička vypustí minimálně 40g, samozřejmě čím více, tím lépe. V praxi to oceníte zejména při žehlení košil a věcí, které se skládají z množství záhybů. Pokud však takové části oblečení žehlíte jen zřídka, vybírejte žehličku, která má dostatečně velký parní ráz. To znamená, že v případě potřeby, na určitých místech oblečení můžete vypustit najednou mnohem větší množství pary- až 200gramov za minutu. Více vodní páry vyrovná tkaninu a její specifické místa podstatně lépe a rychleji. V konečném důsledku se při žehlení košil nenaděláte a zůstane vám čas i na odpočinek.

Objem nádrže na vodu – každá žena, která měla nebo stále má napařovací žehličku s malou nádrží ví, že neustálá potřeba doplňování vody během žehlení je otravná a zbytečně zabírá čas. Proto množství žen ocení větší nádržku s minimálním množstvím 350ml. Výhodou je, pokud je nádržka průsvitná a množství vody dobře kontrolovatelné pouhým okem. V některých domácnostech, zejména tam, kde se pravidelně žehlí kopy oblečení je vhodným řešením žehlička s parním generátorem. Jde o specifický typ žehličky umístěn na speciální nádobě s vodou. Při každém odložení žehličky dochází k nasátí páry z této nádoby, takže hravě zvládnete vyžehlit i tvrdší tkaniny. V oproti jiným typem žehliček má až trojnásobně větší zásobník vody a  samotné žehlení dokáže zkrátit o třetinu.

Hmotnost žehličky a délka šňůry –  parametry, které závisí ve velké míře od vás, vašeho způsobu žehlení. Pokud žehlíte ihned po vyprání a vaše prádlo je ještě tedy vlhké stačí vám lehčí žehlička. K samotnému vyžehlení výrazně dopomůže vlhkost tkání, takže na vyrovnání není nutné vyvíjet velký tlak. Pro ty z vás, kteří žehlíte s odstupem několika dní bude lepší těžší žehlička s váhou okolo 2 kilogramů. Prostřednictvím ní bude kladen na danou tkaninu větší tlak, a tak se rychleji vyrovná což znamená, že se naděláte méně. Vše však závisí jen na vás, klidně si v obchodě všechny žehličky pochytejte a manipulujte s nimi jako byste žehlili. Ta správná vám určitě sama sedne do rukou. Co se týče délky šňůry platí, čím delší, tím lepší, zvláště pokud máte zásuvku od sebe daleko.

Pro ty z vás, jejichž šňůra při žehlení omezuje, doporučujeme moderní bezdrátovou žehličku, která se nabíjí v speciálním stojanu který můžete klidně položit na žehlící prkno.

Ať už si vyberete klasickou nebo napařovací žehličku dbejte na to, aby vám vaši práci co nejvíce usnadnila a zpříjemnila. Vždyť konec konců, právě to je jejím prvořadým posláním.

Ohodnoťte tento článek!
[Celkem: 8 Průměrně: 4.9]

Napsat komentář

Leave the field below empty!